God påske fra Brennaktuelt og BFO!

Vi ønsker alle våre lesere en riktig god påske! Om du velger bypåske, ferie på fjellet eller en reise til utlandet; husk at brannsikkerhet er like viktig på helligdager som alle de andre dagene i året.

Publisert Sist oppdatert

Redaksjonen i Brennaktuelt tar påskeferie, men vi tar likevel gjerne i mot redaksjonelle tips her!

Vi minner om at det på langfredag er bålforbud igjen. I hele sommerhalvåret er det strengere, nasjonale regler for bålbrenning for å forhindre skog- og lyngbrann.

Bålforbudet gjelder fram til 15. september, med unntak for godkjente bålplasser. Forbudet gjelder all utmark med skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.

Setter man seg godt inn i lokale forhold og regler, kan man likevel brenne bål, så da er det muligheter for de som elsker friluftsliv å nyte påskelammet utendørs.

Påsketur med elbil

Frende Forsikring oppfordrer i en pressemelding at skal du lade elbilen på påskefjellet bør man unngå å bruke skjøteledning og kabelspole om mulig.

Skjøteledninger er ikke egnet for en slik belastning over tid.

- Det er brannfarlig, sier Øystein Øren som er brannekspert i Frende Forsikring. Du må være ekstra forsiktig hvis skjøteledningen ligger i en kveil, på trommel eller snelle når du bruker den, sier han.

- Vi har etter hvert mange eksempler på at feillading av elbiler fører til varmgang og brannskader, sier han.

NAF kommer også med en oppfordring til hyttefolk med elbil som skal tilbringe ferien i hytter som man enten har leid eller lånt:

- Det er ikke sikkert det bare er å plugge bilen til lading på hytta du har leid eller lånt. Så det må du sjekke med hytteeieren, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det aller beste er om det er installert en ladeboks på hytta du har leid eller lånt til påskehøytiden. Da er det ingenting å bekymre seg for, skriver de i en pressemelding.

Du kan også lade i en vanlig stikkontakt, men da er det viktig å sjekke med hytteeier først og ta noen forholdsregler. Hvis stikkontakten er installert for elbillading skal den maksimalt ha en 10 ampere sikring og jordfeilvernet må være Type B. Hvis det ikke er satt opp kontakt beregnet på lading kan du unntaksvis bruke en annen kontakt som er montert ute, og den bør ha egen sikring. Du kan ofte justere ned ladestyrken i bilen, still den så lavt som mulig. Stikkontaktene som er inne i hytta må du ikke bruke til lading av bilen.

Gode råd

Med disse gode rådene håper vi alle våre trofaste lesere og alle andre får en energigivende, brannsikker og nydelig påske. Skulle du tenke at en annonse i Brennaktuelt hadde vært en lur ting å få på plass etter ferien, så er det bare å ta kontakt med Camilla. Da kan du for eksempel sikre deg de beste plasseringene i første Nyhetsbrev etter påske.

Nyt påsken - hvor enn du er!

Hilsen BFO (Brannfaglig fellesorganisasjon) og redaksjonen i Brennaktuelt

Powered by Labrador CMS