Det var kraftig røykutvikling da det mandag brant i gymsalen på Lambertseter videregående skole i Oslo.
Det var kraftig røykutvikling da det mandag brant i gymsalen på Lambertseter videregående skole i Oslo.

Har allerede en hypotese om at brannen er påsatt

Det brøt ut kraftig brann i gymsalen til Lambertseter videregående skole i Oslo mandag. Etter den innledende etterforskningen tror politiet nå at brannen var påsatt.

Publisert Sist oppdatert

– Den innledende etterforskningen av brannen har styrket hypotesen om at brannen er påsatt, sier Lene Moen, fungerende leder ved seksjon for etterforskning i enhet øst i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Hun vil ikke gå ut med flere detaljer av hensyn til etterforskningen.

Politiets innsatsleder Anders Rønning sa at de på mandag ikke hadde noen mistenkte.

– Nei, per nå har vi ikke det. Vi vet ikke hva som er årsaken til dette, sa innsatslederen, til NTB.

På spørsmål om det er noe som tilsier at en brann kan oppstå av seg selv i en gymsal, sier innsatsleder for brannvesenet Gorm Sjølie at det i ethvert bygg er tekniske installasjoner og at det alltid er noe som kan starte å brenne.

– Men dette vil etterforskningen vise, sa han da.

Politiet ba alle som har video eller bilder fra brannen sende dette inn til politiet. Brennaktuelt er ikke kjent med om det er som resultat av slike vitneobservasjoner at hypotesen om påsatt brann er fremsatt.

Raskt overtent

Brannen brøt ut i gymsalen, som ligger atskilt fra resten av skolen. Bygget ble raskt overtent og ble totalskadd i den kraftige brannen.

Det var ikke undervisning i bygget da brannen startet, og ingen personer ble skadd.

Nødetatene ble varslet om brannen klokka 14.15. Store deler av gymsalens fasade sto i brann da brannmannskaper kom til stedet. I 20-tiden var brannen slokket.

Statistikk over brann i skolen

I følge SINTEF viser statistikken for perioden 2000-2021 at det har vært 1600 branner i norske undervisningsbygg. Kostnadene ved disse brannene varierer, men utbetalte erstatningsbeløp ligger på opptil 73 MNOK for en enkelthendelse.

Statistikken viser at skolebranner er et samfunnsproblem som koster samfunnet store verdier hvert år. Kartlegging av skolebranner i Oslo, Bergen og Trondheim kommune viser at brannstart ofte er utendørs eller i garderober og toalett, og da er brannen gjerne påsatt. Av ikke-påsatte branner er elektrisk feil den vanligste årsaken.

Det er over 180 brannhendelser i norske skoler per år i følge statistikk fra Norsk Brannvernforening.

Powered by Labrador CMS