Det var ikke mulig å hindre spredning da det brøt ut en kraftig brann i et leilighetsbygg under oppføring, i Hemsedal i går.
Det var ikke mulig å hindre spredning da det brøt ut en kraftig brann i et leilighetsbygg under oppføring, i Hemsedal i går.

Omfattende slukningsarbeid av leilighetsbyggbrannen i Hemsedal

Det brant kraftig i et leilighetsbygg som er under oppføring i Hemsedal i Viken i går ettermiddag. Brannen spredte seg raskt til et nabobygg, og brannvesenet fikk kontroll over brannen først i natt. Det foregår brannslukking også i morgentimene i dag. Årsaken til brannen og hvorfor den spredte seg så raskt og massivt, er foreløpig ukjent. Brennaktuelt fikk se et live-opptak av brannen i går ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Brannmannskaper har brukt natten på etterslukking etter at de fikk kontroll på brannen i Hemsedal like over midnatt. Brannen startet i et leilighetsbygg under oppføring i Hemsedal i Viken, og spredte seg senere til leilighetskomplekset Staven. Flere ble evakuert, og det er omfattende skader etter den kraftige brannen.

- Brannvesenet er på stedet og driver etterslokking, opplyser operasjonsleder Marianne Mørch i Sørøst politidistrikt til NTB i morges.

Hun opplyser at brannmannskaper vil fortsette slukningsarbeidet utover dagen. Brannvesenet fikk kontroll på brannen like over midnatt.

Brennaktuelt fikk tilgang til et privat filmopptak av den pågående brannen i går ettermiddag. Det var overraskende å bevitne den hurtige spredningen av brannen, og hvordan den i løpet av minutter tilsynelatende "flyttet" seg fra leilighet til leilighet via taket.

Årsaken er ikke kjent

– Brannen skal undersøkes av teknikere, men det er usikkert om det vil gjøres i dag. Det vil også blitt tatt videre avhør av folk som har jobbet der og andre vitner, sier Mørch.

Ordfører Pål Terje Rørby opplyser til NRK at kommunen har satt krisestab. Dette på grunn av spredningsfaren og fordi mange er berørt. Ifølge rikskringkasteren har Hemsedal booking og Skistar klart å finne leiligheter til rundt 100 personer som er berørt av brannen.

– Alle har nå fått andre leiligheter å oppholde seg i. Vi åpnet en dagligvareforretning som ligger i skisenteret. Skistar åpnet også skisjappen sin for dem som hadde behov for klær og annet. Så alle skal bli godt tatt vare på, sier Rørby.

– Først og fremst er vi glade for at vi ikke har fått melding om at noen er skadd. Men det er selvfølgelig veldig krevende for dem som eier leiligheter og er i ferd med å bygge, sier Rørby.

Brannmannskapene har kontroll

Litt etter midnatt natt til torsdag meldte politiet at brannmannskapene hadde fått kontroll over den voldsomme brannen.

– Brannmannskapene har kontroll på brannen, men vil nok drive på med slukningsarbeidet fram til morgenen, opplyser operasjonsleder Tore Grindem ved Sørøst politidistrikt til NTB litt etter midnatt.

– Brannen spredte seg fryktelig raskt og det er omfattende skader det er snakk om, sier Grindem. Brannvesenet har jobbet i over sju timer med å få kontroll på brannen.

Det var ansatte på jobb i bygget som var under oppføring, men alle disse ble evakuert. Det samme gjelder de som befant seg i leilighetskomplekset brannen spredte seg til.

Får bistand

Hemsedal ligger helt nordvest i Viken, i landskapet Buskerud. Det lokale brannvesenet har fått bistand fra brannmannskaper fra Lærdal og Årdal i kampen mot flammene.

Stavkroa, et av landets mest populære afterskisteder, ligger like i nærheten av bygningene. Å hindre videre spredning har vært brannvesenets prioritet, og det er nå ikke lenger fare for spredning.

Krevende

Det er like før påskeferien, og Hemsedal er blant Norges største skianlegg. Skistar, som eier alpinanlegget og det ene bygget som brenner, sier til NRK at de ikke vil uttale seg ennå. Rørby slår imidlertid fast at det er tøft å få en dramatisk brann på toppen av to krevende år med pandemi.

– Det har vært en svært krevende tid med stengte grenser og korona i to år, og når vi endelig kunne få åpne og få omsetning tilbake igjen, så treffer dette på et svært dårlig tidspunkt, sier han.

Markedsdirektør Ida Thue Stokstad i Solon Eiendom bekrefter overfor VG at det er et av deres bygg under oppføring i prosjektet Fjellandsbyen Hemsedal som er berørt.

– Vi vet ikke noe mer foreløpig og kan ikke uttale oss om årsak, konsekvens eller annet, sier Stokstad.

Powered by Labrador CMS