Første "spadetak" tatt i byggingen av Sentrum brannstasjon

Hovedbrannstasjonen på Hammersborg legges ned i 2023, og mange har jobbet hardt for at Sentrum brannstasjon nå kan bygges. Ved markeringen av byggestarten stilte byrådet mannsterke, noe som gjenspeiler hvor viktig dette prosjektet er for hovedstaden. Byrådsleder Raymond Johansen markerte dette ved å ta det første«grabbetaket» med en elektrisk gravemaskin.

Publisert

Sentrum brannstasjon skal sikre brannberedskapen i sentrum når Hovedbrannstasjonen på Hammersborg legges ned i 2023. Den nye stasjonen er sentralt plassert ved siden av Havnelageret, og blir åpent og publikumsvennlig med en liten park ved siden av. Midt i august, helt etter planen, kunne selve byggeprosjektet settes i gang. Det er Oslo kommune ved Omsorgsbygg som er byggherre og WK Entreprenør som står for selve gjennomføringen.

Noe helt spesielt

- Det er alltid stas å bygge noe nytt, men en brannstasjon er noe helt spesielt. Herfra skal våre brannfolk rykke ut når det brenner, når det skjer ulykker og når liv, helse og verdier står i fare. Det finnes ingen viktigere jobber enn den som skal gjøres fra dette bygget og de andre brannstasjonene i byen vår, sa byrådsleder Raymond Johansen i en pressemelding fra Omsorgsbygg Oslo KF.

Byrådsleder Raymond Johansen bak spakene på den elektriske gravemaskinen.
Byrådsleder Raymond Johansen bak spakene på den elektriske gravemaskinen.

- Sentrum brannstasjon er relativt liten i antall kvadratmeter, men gir god brannberedskap i byen og særlig i sentrum. Det har vært en viktig forutsetning at Brann- og redningsetatens arbeid er synlig for samfunnet. Derfor bygges stasjonen med en åpen fasade, så alle kan se inn på bilene og vaskehallen. Og det er lagt stor vekt på gode arbeidsforhold og utstyr for mannskapet, sa Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap.

- De mange naturkatastrofene viser viktigheten av god brannberedskap. Oslo skal være en trygg og brannsikker by, og denne brannstasjonen er et godt bidrag til det, sa byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav.

Også brukerne av bygget, altså Brann- og redningsetaten var til stede på byggestarten. , Lars Henrik Bøhler, som er administrerende direktør i Omsorgsbygg, overrakte brannsjef Jon Myroldhaug blomster som et tegn på godt samarbeid mellom partene.

- Vi i Brann- og redningsetaten er svært fornøyde med at denne stasjonen nå realiseres. Den gir gode vilkår for arbeidsmiljøet, sa Jon Myroldhaug.

Høye miljøambisjoner

Sentrum brannstasjon har høye miljøambisjoner; bygget skal miljøsertifiseres til BREEAM-NOR Excellent, tilrettelegge for økologisk mangfold gjennom bruk av stedsegne plantearter og etablering av habitater for pollinerende insekter, og det skal benyttes bygningsintegrerte solceller. Klimagassutslippene fra materialbruk skal være minimum 40 prosent lavere enn referansebygget.

Selve bygget vil gi plass til fire brannbiler og en vaskehall, kontorer, treningsrom med mer, og fasaden vil altså være forholdsvis åpen og publikumsvennlig. Tomtearealet er på 1400 kvm, mens bygningsstørrelsen, fordelt over tre etasjer, er på ca 2600 kvm bruttoareal. Entreprisekostnaden for prosjektet er 116 millioner, inklusive mva.

Kilde: Omsorgsbygg Oslo KF/NTB

Powered by Labrador CMS