Mange husløse etter tragisk brann i vernet trehusmiljø i Levanger

Minst åtte personer er husløse etter brannen i den vernede trehusbebyggelsen i Kirkegata i Levanger sentrum tirsdag morgen. To leilighetsgårder har store brannskader, og store deler av bygningsmassene har blitt spist opp av flammene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke mye igjen av bygningsmassene, sier innsatsleder Marie Fossen Bredeli til Adresseavisen tirsdag morgen.

De vurderer å kjøre en gravemaskin inn på branntomten, slik at de kan komme inn til kjernen av brannen.

– Det er fare for at det kollapser her. Da er det bedre med kontrollert riving av treverket, sier hun.

Ingen kom til skade, og alle er gjort rede for etter at det begynte å brenne i Levangers eldste boligområde natt til tirsdag. Til sammen ble 20 personer evakuert som følge av brannen.

Levanger kommune opplyser at åtte av de evakuerte bor i trehusene som brant.

Tragisk brann

Nødetatene fikk melding om brannen rundt klokken 1.30. Den startet i et eldre trehus i Kirkegata 13A og spredte seg til nabogården 13B.

– Det er en tragisk brann som har rammet trehusbyen. Vi er nå først og fremst glade for at alle er gjort rede for. Kriseteamet står klar til å hjelpe de som er berørt av brannen, sier kommunedirektør Peter Ardon i Levanger kommune i en pressemelding.

Politiet på stedet sier til Trønder-Avisa at de mener det er dekning for å si at brannen startet i en leilighet i Kirkegata 13A.

Det ble opprettet et evakueringssenter på Backlund hotell. Den første timen var det litt uklart hvor alle beboerne var, men ved 3.30-tiden var alle gjort rede for.

Politiet meldte klokka 3.45 at beboere i Levanger sentrum bør lukke vinduer, luftventiler og dører for å hindre å få røyk inn i hus og leiligheter.

Ikke slokket

Marius Sandnes i 110-sentralen sa ved 4-tiden til NTB at brannmannskapene hadde kontroll på flammene og at det ikke lenger var fare for spredning, men at situasjonen ikke var under kontroll ennå.

– Brannmannskapene har nå fått hjelp fra Stjørdal. Det er nok en stund til dette er helt slokket, sa han.

– Alt av tilgjengelig mannskap i Levanger rykket ut til brannen. Mannskapene fra Levanger fikk bistand fra brannvesenet i Verdal, fortalte 110-operatør Eirik Helland i Midt-Norge 110-sentral til NTB rett etter den første brannmeldingen.

Fredet trehusbebyggelse

De to bygårdene som brant, er blant de eldste i Levanger og ligger i den sørlige delen av det fredede, historiske trehusmiljøet i byen. Området regnes som et trehusmiljø av nasjonal verdi, ifølge Riksantikvaren.

– Dette er et eksempel på urbane trehusmiljø slik de fremsto ved inngangen til 1900-tallet, og det er godt bevart, sa daværende klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) da området ble vernet i 2018.

Trehusene i Levanger ble bygd mellom 1896 og 1904, da det ble innført murtvang som følge av bybrannen i Ålesund i januar samme år.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS