Kraftig røykutvikling fra brannen i kjelleren på blokka.
Kraftig røykutvikling fra brannen i kjelleren på blokka.

Kongsberg: Kartlegger fortsatt skadeomfanget på bygningen etter kjellerbrannen

Skadeomfanget etter brannen i kjelleren i blokken i Kongsberg sentrum forrige helg er fortsatt ikke helt klarlagt. De 50 beboerne har ikke fått flytte hjem foreløpig. Brannen startet i en bod i kjelleren, og spredte seg til parkeringsgarasjen i kjelleren. Ingen av beboerne ble skadet, men brannen ødela 30 biler og to motorsykler – i tillegg til skader på bygningskonstruksjonen. Også 40 beboere i naboblokken måtte evakuere. Det ble kun sotskader i parkeringskjelleren til nabobygget til det som brant.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 8. november oppsto det brann i en bod i kjelleren i en blokk i Kongsberg sentrum. I blokken som brant bodde det 50 beboere. Noen av dem som måtte evakuere hadde behov for assistanse. I følge Kongsberg brann og redning gjorde dette evakueringsarbeidet litt mer omfattende, men det gikk bra. Ingen ble skadet i brannen. Også 40 beboere i naboblokken måtet evakuere på grunn av stor røykutvikling fra brannen, og tilbrakte en natt på hotell før de fikk flytte hjem igjen. Det ble kun sotskader i nabobygget sitt parkeringshus.

Boligblokken hvor brannen oppsto er fra 2011. Blokken består av parkering og boder i underetasje, næringsarealer i første og deler av andre etasje, og det er boliger fra andre til sjette etasje. Totalt er det 42 boliger i blokken. Næringsdelen eies av Scala Eiendom AS, og sameiet forvaltes av PK Eiendom.

Brannen startet i bod

- Det var 37 parkeringsplasser i kjelleren, og 43 boder på 5 m2 for boligeierne, sier Per Mikkelsen som er administrerende direktør i PK Eiendom.

Kjelleren var bygget i A120, og hadde brannalarmanlegg, men ikke sprinkleranlegg. Bodene og parkeringskjelleren utgjorde en branncelle på totalt 900 m2.

- Første varsel om brannen kom klokken 18.59. Brannen hadde høy temperatur i ca. 4-5 timer etter brannstart. Den spredte seg ikke utover branncellen. Etter hva jeg vet så startet ikke brannen i noe kjøretøy, men i en av bodene i kjelleren, sier Mikkelsen.

I henhold til kilder i politiet som er sitert på NRK skal brannen ha startet i et strømaggregat i en av bodene.

Ingen personer skadet

Ingen av beboerne ble skadet i brannen, men ca. 30 biler og to motorsykler ble totalskadet. I tillegg forårsaket brannen skader på betongkonstruksjonen.

- Det er skader på betongdekker. Gulv i første etasje må sikres for å hindre nedfall. Det er også mindre skader på bæresystemet for gulvene til første etasje i bygget. Vi vil ha full oversikt over skadeomfanget om ca. en uke, sier Per Mikkelsen.

Han antar at beboerne får flytte tilbake om ca. tre uker.

Slokkerobot

I og med at brannen til å begynne med var så intens, var det ikke mulig for brannvesenet å gå inn for å slokke. De pøste på vann inn igjennom ventiler, og de lånte en slokkerobot fra Oslo brann- og redningsvesen for å blåse varme og røyk ut av parkeringsanlegget.

Oslo brann- og redningsetat bisto med slokkerobot.
Oslo brann- og redningsetat bisto med slokkerobot.

Mer informasjon om slokkearbeidet:

https://www.nrk.no/osloogviken/over-90-personer-er-evakuert-til-et-hotell-1.15235681

Powered by Labrador CMS