Dyrebeskyttelsen i felles opprop om forbud mot privat fyrverkeri

Over 20 organisasjoner og fagpersoner går sammen for å vise sin misnøye mot dagens lovverk som tillater fyrverkeri i privat regi. De oppfordrer regjeringen til å innføre forbud for å beskytte mennesker, dyr og miljø, og håper at Norges befolkning er med på felles underskriftskampanje mot fyrverkeri.

Publisert Sist oppdatert

Nyttårsaften er forbundet med fyrverkeri, men også med skader, redde dyr og forsøpling. Derfor ber nå over 20 organisasjoner og fagpersoner regjeringen om å innføre forbud mot fyrverkeri for privatpersoner. Publikum oppfordres til å samle seg bak oppropet inne til www.neitilfyrverkeri.no.

Disse står samlet om felles opprop:

AniCura

Anima - Stopp dyremishandling

Blindeforbundet

Den Norske Veterinærforening

Dyreatferdssenteret, avdeling Kattekonsulenten

Dyrebar.no

Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrenes Rett

Dyresykehuset Hest NMBU

Dyrevernalliansen

Evidensia

Hestevet

FOD-gården

Fugleadvokatene

Jesperpus

Kattealliansen

Katterådet

Nils Bull, overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus

Nettverk for dyrs frihet

NOAH - for dyrs rettigheter

Norsk Atferdsgruppe for selskapsdyr

Norsk Huskattforening

Norsk Kennel Klub

World Saving Hustle

Dagens lovverk tillater bruk av privat fyrverkeri i perioden mellom kl. 18 nyttårsaften og frem til kl. 02 første nyttårsdag. Likevel er det mange som skyter opp fyrverkeri utenom tillatt tidspunkt. For mennesker og dyreeiere som er bekymret for dyrene sine, blir det en umulig oppgave å beskytte seg.

Alvorlige skader og brann

Ifølge overlege ved Øyeavdelingen på Haukeland sykehus, Nils Bull, er det registrert cirka 250 alvorlige øyeskader de siste 16 årene grunnet bruk av fyrverkeri.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i forbindelse med feiringen 2021/2022 registrert 115 uønskede hendelser med fyrverkeri, hvorav 50 av disse gjaldt personskader. I tillegg til personskader, er det hos DSB rapportert om 149 branntilløp i Norge de siste fem årene.

Redde og skadde dyr

Fyrverkeri er en belastning for svært mange dyr, både tamme og ville. En større studie fra Tyskland viser tilfeller av fugleflokker på så mye som 5000 individer som har dødd etter å ha blitt eksponert for fyrverkeri. En studie fra NMBU, viser at 23 prosent av 5 000 hunder, reagerte negativt på fyrverkeri, og har en mild til alvorlig form for lydfobi. Mange familiedyr får behandling med angstdempende preparater for å beskyttes mot fyrverkeri.

Hundegruppen Rømlingen jobber med å spore opp hunder som har kommet på avveie. I forbindelse med nyttårsfeiringen 2021/2022, endte 80 hunder på rømmen som følge av fyrverkeri.

I tillegg til dyr på rømmen, har det også vært tragiske tilfeller av familiedyr og husdyr som har dødd som følge av fyrverkeri. Søppel etter gammelt fyrverkeri er også skadelig for natur og ville dyr. I Italia ble det i januar i år meldt om hundrevis av døde fugler, etter nyttårsfeiringen i hovedstaden Roma.

Belastning for mennesker

Mennesker som har vært utsatt for krig, vold eller andre traumatiske opplevelser kan oppleve høye lyder som en påkjenning. Dette kan også gjelde for mennesker med sykelig ømfintlighet mot lyd (hyperacusis). Det kan være vanskelig for mennesker i en slik situasjon å skjerme seg selv, når man aldri vet når smell fra fyrverkeri kan komme.

Fyrverkeri er kun brukt til underholdningsøyemed. Det store tilfellet av uønskede hendelser med bruk av fyrverkeri utenom tillatt tidspunkt, gjør at vi som samfunn burde skjerme mennesker og dyr fra privat bruk av fyrverkeri.

Organisert oppskyting og lasershow

Alle som har stilt seg bak oppropet oppfordrer kommuner til å innføre lokale forbud for privat fyrverkeri. Organisert fyrverkeri utført av mennesker med pyroteknisk kompetanse vil være et bedre alternativ, eller det burde vurderes alternativ nyttårsfeiring med lysshow eller lignende som verner om dyr, mennesker og miljø.

Felles underskriftskampanje

Publikum kan bidra til å vise sin støtte for forbudet ved å signere felles underskriftskampanje mot fyrverkeri i privat regi inne på www.neitilfyrverkeri.no. Organisasjonene ønsker i samarbeid med publikum å påvirke beslutningstakerne på Stortinget om at det er mange som ønsker å få slutt på privat fyrverkeri.

Kilde: Dyrebeskyttelsen Norge

Powered by Labrador CMS