Episode «Jeg ble reddet»

Den første episoden for sesongen handler om en hendelse som skjedde i Bergen for flere år tilbake. Noen husker kanskje brannen i Vaskerelven i 2015, der tre gutter ble innestengt i kollektivet uten mulighet for å komme seg ut. Tidlig på morgenen våknet guttene av røyklukt, og derfra spredde brannen seg raskt opp til leiligheten de bodde i. Etter et forsøk på å komme seg ned oppgangen der det brant, forstod guttene at det var nytteløst å komme seg ut. 

Eneste gjenværende mulighet for å flykte fra flammene var gjennom vinduet i øverste etasje - dersom brannvesenet ikke nådde fram i tide.

I episoden får du høre Arin Mugaas ringe inn til brannvesenet. I telefonsamtalen forteller han at han frykter at han kommer til å dø, og operatøren forstår at brannvesenet må være raske dersom de skal ha en sjanse til å nå fram før røyken når etasjen de befinner seg i. Videre forteller Arin om selve opplevelsen av å være innesperret.

Redningsmann og skadelidende møtes for første gang; til venstre Erik Tang og til høyre Arin Mugaas.

Møter redningsmannen

Gjennom intervjuet får Arin for første gang et gjensyn med en av sine redningsmenn denne dagen, Erik Tang, som var en av de som hentet ut guttene med liften i siste liten. Denne dagen stod det om sekunder for å redde liv. 

Erik forteller om flere tilfeldige valg på veien som førte brannbilen raskt til hendelsesstedet, og at lang erfaring fra redningspersonellet og riktig utstyr bidro til at akkurat denne hendelsen gikk så bra som det gikk.

Tanken bak episoden er å synliggjøre viktigheten av å dele nyttige erfaringer fra enkelthendelser, men også få høre hvordan det har gått med pasienten etter en sånn type hendelse. Beredskapspersonell får sjelden høre hvordan det har gått i ettertid av en hendelse de har jobbet på. 

Håpet er at gjensynet mellom Arin og Erik kan bidra til videre motivasjon og inspirasjon for beredskapspersonell som møter krevende hendelser i sitt virke.

«Tøffe gutter gråter ikke»

Den andre episoden for sesongen fokuserer på den psykiske belastningen som kan komme av å jobbe for å nå drømmen om å arbeide innenfor beredskapsyrket. I episoden intervjues Marius Ullekleiv, en tidligere politibetjent, som jaktet drømmen om DELTA-styrken i politiet. 

På veien mot målet overså Marius symptomene på at kroppen begynte å si stopp. Dette resulterte i at han ikke ville mer. Han deler åpent om sin angst og sine aller tyngste perioder. Videre forteller han om den lange veien tilbake og betydningen av å åpne seg opp for de rundt seg.

En viktig episode som setter lys på et tema som berører flere innenfor beredskapsyrket – nemlig psykisk helse. 

Som følge av dette er det viktig å understreke betydningen av å snakke om følelser, dele vonde tanker og å søke hjelp tidlig.

Politi- og brannyrket har flere fellestrekk, deriblant en overvekt av menn, høye krav til å prestere og tidvis krevende arbeidsforhold. Flere kan nok kjenne seg igjen i at det ikke er så enkelt å vise sårbarhet eller be om hjelp. Som følge av dette er det viktig å understreke betydningen av å snakke om følelser, dele vonde tanker og å søke hjelp tidlig. For det er som Marius sier - det blir bedre.

Eivind Holm Nøttveit er en travel mann. Han jobber som Rådgiver tilsyn i NSO, han jobber for kreftsaken i Brannmenn mot kreft, og er produsent & podcastredaktør i Branncast og Industrivernpodden. Nylig tok han også en Master i sikkerhetskulturen i brannvesenet.

Videre:

Gjennom våren slippes flere episoder der fagfolk innenfor ulike områder fra beredskapsyrket deler viktig kunnskapsbasert informasjon som kan være nyttig for brannfolk å få med seg. Podcasten kan du høre på Apple podcast, Spotify eller der du lytter til podcast. God lytting!

Ps. Dersom du sitter inne med en idé til tema, en viktig erfaring eller en god historie setter jeg stor pris på om du tar kontakt med meg direkte på Instagram, facebook eller mail: elvino@live.no.