Brannetterforskning er et vanskelig og møysommelig arbeid.

Knitre: Etterlengtet kunnskapsdatabase for brannetterforskere

Fredag 13. november lanseres Knitre. Dette er en database som skal samle alt som finnes av kunnskap og erfaring når det gjelder brannetterforskning. Alle som jobber med brannetterforskning i politiet, brannvesen, eltilsynet, forsikringsselskaper og i forskningsinstitusjoner skal få tilgang til innholdet i databasen. Dette vil gjøre etterforskning av branner mye enklere enn i dag.

Publisert

Kripos har jobbet med å legge inn informasjon i Knitre lenge, og lansering var planlagt i juni. Men på grunn av pandemien ble det utsatt. Fordi mange er spente på hva databasen inneholder og gjerne vil ta den i bruk, ble det derfor bestemt at den skal lanseres nå i november.

I databasen vil brannetterforskerne finne alt som finnes av blant annet litteratur, branntekniske forsøk og tester i stor og liten skala, erfaringer fra konkrete brannetterforskningssaker og råd og tips man kan bruke i en konkret etterforskningssituasjon.

- Databasen er en kunnskapsdatabase hvor etterforskerne kan søke etter det som er utgitt av litteratur innenfor brannfaget, se på branntekniske forsøk og tester og lese om konkrete brannetterforskningssaker. De vil også finne råd og tips de kan bruke i saker de jobber med, sier Sølvi Harjo som er politioverbetjent i Kriminalteknisk avdeling Seksjon for brann, kjemi og dokumenter hos Kripos.

Hun har gjort mye av arbeidet med å legge inn informasjonen i databasen. Store deler av materialet har historie fra mange år tilbake. Kripos har i alle år hatt engasjerte medarbeidere som på eget initiativ har samlet mye materiale om brannetterforskning.

- Dette har vært materiell som det ikke har vært så lett å dele med andre utover de nærmeste kollegaene. Nå er alt digitalisert og systematisert på en veldig enkel måte, sier Harjo.

Databasen skal være lett å finne frem i.

- Det er ikke bare negativt at det har tatt lang tid å få realisert denne databasen. Nye funksjoner for blant annet tagging av emneord gjør at søkefunksjonene nå er mye enklere enn hva det var tidligere. Det gjør databasen meget brukervennlig, sier Sølvi Harjo.

Brannetterforskning blir enklere

Databasen er laget av og for dem som driver med brannetterforskning. Det omfatter både politietterforskere, personell som jobber med brannetterforskning i brannvesenet, Det lokale eltilsyn, utredere i forsikringsselskapene og brannforskere på RISE og ved branningeniørutdanningen i Haugesund.

- Dette kommer til å gjøre arbeidet vårt mye enklere. Vi trenger ikke å finne opp kruttet på nytt i hver sak. Når vi skal teste hypoteser kan vi søke i databasen, og dra nytte av kunnskap som andre har funnet før oss. Å dele erfaring med andre etterforskere har ikke alltid vært like lett tidligere for vi har manglet kanaler. Nå har vi fått et veldig godt egnet forum som gjør deling av kunnskap mye enklere, sier Sølvi Harjo.

Databasen skal fungere som et oppslagsverk

- Vi har lagt vekt på at den skal være enkel å bruke. Alt er veldig godt systematisert, og funksjonene er brukervennlige, sier Sølvi Harjo.

Databasen vil også kontinuerlig bli oppdatert og supplert med ny informasjon. De som har tilgang til databasen kan også legge inn nye opplysninger. Det er laget gode rutiner for hvordan stoff skal legges inn, og det vil også bli kvalitetssikret.

- Vi må sikre oss at vi opprettholder kvaliteten på databasen, og at det fortsatt skal være enkelt å finne frem. Derfor har vi et kvalitetssikringssystem hvor en administrator går igjennom det som er lagt inn av andre, og sikrer at det er i tråd med de rutiner vi har bestemt, sier Harjo.

Unik database

Knitre er et unikt tilbud til brannetterforskere. Ingen andre land har noe tilsvarende.

- Våre nordiske naboer er veldig misunnelige og nysgjerrige på denne databasen. Jeg tror de fleste naboland vil følge med på lanseringen, sier Sølvi Harjo.

Det er Brannvernforeningen som eier databasen, og Kripos som har det faglige ansvaret for innholdet.

Knitre skal lanseres via live-streaming på Facebook fredag 13. november.

Link til arrangementet:

https://www.facebook.com/events/358825981872322

Powered by Labrador CMS