Nordmenn frykter julestress mer enn brann

Desember er en av månedene der det registreres flest branner i norske hjem. Likevel er det kun 1 prosent som bekymrer seg for brann i julen.Vi bekymrer oss mer for høyt stressnivå og dårlig stemning enn at det skal begynne å brenne i julen. - Høyt stressnivå kan føre til brann, advarer skadeforebygger.

Publisert

I en pressemelding til NTB skriver Fremtind om det oppsiktsvekkende resultatet fra en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

Nær 1 million nordmenn oppgir å være mest bekymret for høyt stressnivå og dårlig stemning i jula. Til sammenligning er det kun 1 prosent, tilsvarende om lag 43.000 nordmenn, som oppgir at de er redde for brann i forbindelse med matlaging på komfyren eller pipebrann.

– Jeg anbefaler nordmenn å fokusere mer på brannsikkerheten i julen. Det er nettopp høyt stressnivå som kan føre til at det begynner å brenne. Vi glemmer å slukke stearinlys eller at vi har kjeler som koker på kjøkkenet, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind.

Vestlendinger mest stresset?

13 prosent, som i denne undersøkelsen tilsvarer om lag 570.000 nordmenn, er mest bekymret for et generelt høyt stressnivå i julen. Dette har økt med 2 prosent fra året før.

Det er folk i Vestland fylke som er mest bekymret for julestress. Der er det 29 prosent som oppgir dette, mot kun 7 prosent i Vestfold og Telemark.

De eldste bekymrer seg minst

Blant de yngre er det en større andel som bekymrer seg; 1 av 5 under 25 år bekymrer seg for høyt stressnivå i julen.

Nær 6 av 10 oppgir at de ikke er bekymret for noe som helst, av store og små uhell i julen.

Aldersgruppen over 65 år er minst bekymret. Der er det over 8 av 10 som oppgir at de ikke bekymrer seg for noe.

Frykter dårlig stemning mer enn brann

10 prosent, eller nær 435.000 nordmenn, oppgir at de er bekymret for at det blir dårlig stemning. De yngste er mest bekymret. Det er derimot bare 3 prosent, eller 130.000 nordmenn som er bekymret for at de kommer til å glemme å slukke stearinlys.

– Jeg anbefaler alle å passe på spesielt fire ting i tiden vi nå går inn i: Riktig fyring i peisen, ro og kontroll over matlagingen, sikker bruk av stearinlys og trygg lading av elektriske artikler som mobiler og elsparkesykler, sier skadeforebyggeren.

Desember er en av månedene hvor vi registrerer flest branner i norske hjem. Likevel er det kun 1 prosent som bekymrer seg for brann i julen. Foto: Fremtind.

– Jeg anbefaler nordmenn å fokusere mer på brannsikkerheten i julen, sier skadeforebygger Therese Nielsen.

Kilder: NTB, Fremtind

Powered by Labrador CMS