Ta en visuell sjekk av det elektriske utstyret før du bruker det.
Ta en visuell sjekk av det elektriske utstyret før du bruker det.

Vaffeldagen:
Sjekk om vaffeljernet er brannsikkert

Med hjemmekontor og hjemmeskole, passer det godt med en felles pause for store og små for å feire Vaffeldagen som er i dag. Benytt anledningen til å sjekke om det kanskje kan være på tide å bytte ut vaffeljernet.

Publisert Sist oppdatert

Begynn med å ta en visuell sjekk av vaffeljernet før du plugger støpselet inn i stikkontakten. Ser pluggen ut til å være i orden? Og er ledningen uten skader? Ser ellers vaffeljernet ut til å være trygt å bruke?

Er det en stund siden du stekte vafler, kan det også være en god ide å se igjennom bruksanvisningen for å merke seg det som gjelder sikkerhet.

Standarder

Vaffeljern er omfattet av standarder for elektriske husholdningsapparater. Disse standardene er utarbeidet av IEC som står for International Electrotechnical Commission, og har hovedkvarter i Genève.

Det er de tekniske komiteene IEC TC 61 og Cenelec TC 61 som utarbeider de internasjonale og europeiske standardene på dette området. I Norge er det normkomite NK 61 som deltar nasjonalt og internasjonalt med å ivareta de norske interessene innenfor disse to standardiseringsorganisasjonene. Det er NEK – Norsk Elektroteknisk Komite som holder i trådene når det gjelder norsk representasjon i IEC.

Standarden som omhandler generell sikkerhet for husholdningsapparater er EN 60335-1. For mer spesifikke apparater som eksempelvis vaffeljern er det i tillegg en egen standard som heter EN 60335-2-9.

CE-merking og elsikkerhet

Selv om produsenter og importører av elektrisk utstyr ikke er pålagt å benytte standarder, så gjør de fleste dette både når det gjelder design, produksjon og dokumentasjon av slike apparater.

Elektrisk utstyr som omsettes på det europeiske markedet skal være CE-merket. Merket er produsentens garanti for at alle direktiver som har med sikkerhet å gjøre, er oppfylt. Men merkingen sier ikke nødvendigvis noe om produktets øvrige kvaliteter.

Nyt vaffeldagen!

Om vaffeljernet ditt ser bra ut og er CE-merket som det skal, så er det bare å nyte vaffeldagen!

Kilde og mer informasjon:

https://www.nek.no/er-utstyret-klart-til-vaffeldagen/?sq=vaffeldagen

https://www.sikkerhverdag.no/

https://vaffeldagen.no/wilfa-vaffeldagen/

Powered by Labrador CMS