Hudkremer kan bidra til alvorlige brannskader

Britiske forskere har funnet ut at hudkremer mot eksem, psoriasis og lignende kan bidra til alvorlige brannskader, og i verste fall død. Kremene smitter over på tekstiler som klær og sengetøy, og gjør at tekstilene blir mer brennbare enn de i utgangspunktet er. Dette kan skape farlige situasjoner om stoffet kommer i kontakt med åpen ild. Hyppig vask av tekstilene hjelper ikke. I Storbritannia kan hele 62 dødsfall i branner siden 2010 og frem til i dag relateres til bruk av slike kremer.

Publisert

Det er nettstedet Fire Safety Matters som melder dette. Undersøkelsen er gjennomført av Anglia Ruskin University, De Montfort University og the National Fire Chiefs Council (NFCC) i Storbritannina.

Hudkremer består ofte av parafin, nøtteolje, kakaosmør, bivoks, lanolin eller andre mineraloljer som er brennbare. Det er ikke kremene i seg selv som er brannfarlige, men det at de smitter over på klær og sengetøy og gjør disse tekstilene mer brennbare enn de i utgangspunktet er. Kommer personen da i for nær kontakt med åpen ild, så kan dette forårsake alvorlige brannskader og i verste fall død. Spesielt utsatt er personer som røyker.

Vask av tekstiler minsker ikke brennbarheten

Undersøkelsene i forbindelse med prosjektet har vist at det særlig er farlig for dem som påfører hudkremer over store deler av kroppen. Testene i prosjektet viste også at hyppig vask av tekstilene ikke hjelper i forhold til å fjerne den økte brennbarheten kremene innebærer for tekstilene.

Tatt mange liv

I Storbritannia kan hele 62 dødsfall i branner fra 2010 og frem til i dag relateres til bruk av slike hudkremer. Derfor skal helsemyndigheter, brannvesen og frivillige organisasjoner sammen gjennomføre en informasjonskampanje om temaet i løpet av høsten for å gjøre aktuelle målgrupper oppmerksom på problemstillingen.

Spesielt er det viktig at eldre personer som har mindre mobilitet enn andre får vite om denne sammenhengen, og pårørende oppfordres derfor til å gjøre dem oppmerksom på faren.

Chris Bell som er ansvarlig for prosjektet i NFCC sier i en uttalelse til Fire Safety Matters:

- For første gang er det vitenskapelig bevist at også hudkremer som ikke inneholder parafin medfører øket brannfare. Hvis du bruker denne type hudkrem eller kjenner noen som gjør det, så vær ekstra varsom i nærheten av åpen ild eller andre antenningskilder. Det er viktig at folk får vite at hyppig vasking av klær og sengetøy ikke fjerner brannfaren. Vi vil gjøre alt vi kan for å forhindre at det skjer flere tragedier, sier han.

Kilde og mer informasjon:

https://www.fsmatters.com/NFCC-warns-on-fire-risk-involving-emollients

Ta debatten på sosiale medier:

Powered by Labrador CMS