Vegvesenet med video om tunnelbrann

Vegvesenet har lagt ut en video som viser hva man skal gjøre om man kommer ut for en tunnelbrann. Det viktigste er å komme seg raskt ut, og ikke sitte og vente på hjelp.

Publisert Sist oppdatert

I en tunnelbrann er det selvbergingsprisnippet som gjelder. Det vil si at man selv må komme seg ut av tunnelen så fort som mulig. Man må ikke bli sittende i bilen og vente på hjelp. Om det er mulig, skal man kjøre bilen ut av tunnelen. I tillegg skal man varsle møtende trafikk, slik at de ikke kjører inn i brannområdet. Om det ikke er mulig å få med seg bilen, så skal man forlate bilen på siden av veien med nødblinken på, og evakuere til fots.

Ta diskusjonen på LinkedIn!

Bruk nødtelefon, ikke mobilen

Når man skal varsle om brannen, så skal man bruke nødtelefonene som befinner seg i de røde skapene i tunnelen. Når nødtelefonen benyttes, så ser vegtrafikksentralen automatisk hvilken tunnel man er i, og hvor i tunnelen man ringer fra.

Brannslokningsapparatet varsler

I disse røde skapene finner man også brannslokningsapparater man kan bruke for å prøve å slokke brannen hvis den er liten. Når man tar ut et brannslokningsapparat, så går det også en automatisk brannalarm hos vegtrafikksentralen som gjør at tunnelen vil stenges, og ventilasjonsanlegget starter opp.

Aldri inn i en stengt tunnel

Man skal aldri kjøre inn i en tunnel som enten er stengt med bom eller om det blinker rødt lys ved inngangen til tunnelen. Det er en grunn til at tunnelen er stengt, og dette må man ikke overprøve.

Vær oppmerksom og lytt til radio

Når man kjører i tunnel er det viktig å legge merke til både sikkerhetsutstyr og rømningsveier. Man bør også orientere seg om hvor langt inne i tunnelen man er, og ha oversikt over hvilken avstand det er til utgangen den ene eller andre veien. Ellers skriver Vegvesenet at man skal følge trafikkregler, og holde god avstand til kjøretøyet foran. I tillegg skal man høre på radio hvor man får nyttig informasjon hvis det skulle oppstå en hendelse.

Her kan du se videoen om tunnelbrann:

https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/brann-i-tunnel

Ellers er tunnelsikkerhet tema på Tunnelsikkerhetskonferansen i Oslo nå på onsdag:

https://www.tunnelcluster.no/ntsc

Powered by Labrador CMS