72 mennesker omkom i brannen 14. juni 2017 (foto: swins.com/Henry Nicholls/NTB Scanpix).
72 mennesker omkom i brannen 14. juni 2017 (foto: swins.com/Henry Nicholls/NTB Scanpix).

Tre år siden brannen i Grenfell Tower: Mange bor fortsatt i brannfarlige bygningskompleks

Britiske brannsjefer fortviler over at det er 160 boligkomplekser som er like brannfarlige som Grenfell Tower var, og hvor det bor mange mennesker. Det er satt av penger i et fond til å oppgradere bygningene, men det er ikke tilstrekkelig til å dekke behovet.
En annen lovendring som kommer i Storbritannia i kjølvannet av denne brannen er at tilsynet til brannvesenet også skal omfatte fasader og balkonger, og ikke begrense seg til kun å se på brannsikkerheten innvendig i bygninger.

Publisert

På søndag er det tre år siden den forferdelige brannen i Grenfell Tower i London hvor 72 mennesker omkom. Mye er gjort når det gjelder granskning av hva som gikk galt, og lovendringer er både gjennomført og på gang for å forhindre tilsvarende brannkatastrofer.

Men britiske brannsjefer fortviler over at det er 160 boligkomplekser i Storbritannia som fortsatt har samme type kledning som Grenfell Tower, og hvor det bor mange mennesker.

Fond som skal dekke utskifting

Myndighetene har satt av et fond på 1 milliard pund som skal dekke utskifting av brannfarlige fasadematerialer. Talsperson for the National Fire Chiefs Council (NFCC) Roy Wilsher sier på hjemmesiden til NFCC at dette ikke er nok penger til å dekke behovet. Han sier videre at dette ikke må sette en stopper for arbeidet med å skifte ut fasadematerialene, og at det er viktig at fondet økes. Også eierne av bygningene får passet sitt påskrevet av brannsjefene for ikke å ta brannsikkerheten til beboerne sine alvorlig.

Myndighetene har sagt at alle brannfarlige fasadeløsninger skulle være fjernet innen utløpet av 2020. Nå er denne fristen opphevet, og det er ikke fastsatt noen ny frist.

Fasade del av tilsynet

Det er også endringer i forhold til hva tilsynet til brannvesenet i Storbritannia skal omfatte. Nå skal de også vurdere fasadene og balkongene i bygningene. Tidligere har dette ikke vært en del av tilsynet. Man har antatt at det bygningsmessige har vært godt ivaretatt i utgangspunktet. Denne endringen syns NFCC og Roy Wilsher er veldig bra.

Kilde og mer informasjon:

https://www.nationalfirechiefs.org.uk/News/grenfell—three-years-on-nfcc-frustrated-at-number-of-unsafe-buildings

Powered by Labrador CMS