Bilder fra et lite utvalg tester som er gjort.
Bilder fra et lite utvalg tester som er gjort.

KOMBRA: Brannforsøk og brannforebygging på frivillig initiativ

For dem som er interessert i brannetterforskning og hvordan det kan se ut etter et branntilløp, kan man følge med på brannforsøkene som ildsjelen Thor Adolfsen i regi av selskapet KOMBRA AS gjennomfører. Forsøkene hans blir dokumentert på foto, og sendt ut kostnadsfritt på e-post til dem som er interessert. Dette er enklere brannforsøk for å vise branntekniske fenomener, og må ikke forveksles med testarbeid som forgår i regi forskning- og testinstitusjonene våre. Men forsøkene gir en god pekepinn på hva som skjer om man ikke er påpasselig nok med for eksempel stearinlyset eller maten på komfyren.

Publisert Sist oppdatert

Thor Adolfsen har lang fartstid fra brannmiljøet. Han er utdannet sivilingeniør fra NTH, og har jobbet i Brannvernforeningen i 34 år. Da han gikk av med pensjon for et par år siden, startet han opp KOMBRA AS. KOMBRA står for Kompetanseoverføring innen brannetterforskning og brannvern.

Arbeidet med branntekniske forsøk var noe Adolfsen begynte med mens han jobbet som avdelingsleder og rådgiver i Brannvernforeningen. Her holdt han i trådene i flere store bokprosjekter. Blant annet Håndbok i brannetterforskning og flere fagbøker som brukes i undervisningen på Norges brannskole. Disse bøkene er illustrert med flere av bildene fra forsøkene som Adolfsen i årenes løp har gjennomført.

Testrigg

Han har bygget seg opp en branntest-rigg på feriestedet sitt på Sørlandet. Her har han opp igjennom årene gjennomført hundrevis av forsøk. Blant annet ulike typer tørrkoking av matvarer på komfyr, testing av engangsgriller, stearinlys, telys, fakler, utepeiser med mer. Ikke bare tester han brennbarheten til selve produktet, men han ser også på hva som skjer om man for eksempel setter et telys rett på en bordplate, setter mange telys for tett sammen, plasserer stearinlys inne i en bokhylle, hvordan spor etter brennbar væske arter seg på treverk og så videre. Han dokumenterer både brannutviklingen og hvordan det ser ut etter brannen med foto. I tillegg måler han temperaturen underveis i brannforløpet.

Nyttig for brannetterforskere

Alle data fra forsøkene blir presentert i egne lysarkserier som sendes ut til dem som er interessert - kostnadsfritt.

- Tjenesten henvender seg spesielt til politi, brannvesen og andre som jobber med brannetterforskning, brannutredninger og forebyggende arbeid. Det er nyttig for dem å få dokumentert på nært hold hvordan det ser ut etter at ulike gjenstander har startet et branntilløp, sier Thor Adolfsen.

- Forsøkene gir en god pekepinn på hva brannetterforskere og utredere skal se etter i etterforskning av et brannsted, sier han.

Thor Adolfsen.
Thor Adolfsen.

NorgesGruppen måtte fjerne engangsgrill

Brennaktuelt.no har også bidratt til å bedre brannsikkerheten for forbrukerne ved å omtale branntester som ble utført i regi av KOMBRA. I fjor sommer skrev vi om en engangsgrill som NorgesGruppen solgte i sine butikker, og som en KOMBRA-test viste at ikke tilfredsstilte de krav som stilles til avstand mellom grillen og underlaget. Det var stativet til grillen som ikke holdt mål, og som ikke sørget for å holde folien langt nok unna underlaget. Etter at Brennaktuelt.no skrev om testen, så tok NorgesGruppen initiativ til å gjennomføre sin egen test av grillen, og kom frem til tilsvarende resultat som KOMBRA-testen. Da fjernet NorgesGruppen engangsgrillen fra markedet.

Manglende brannskiller i rekkehus

Thor Adolfsen har jobbet så lenge med brannfaget, at det å spre informasjon om hva som gjør at branner ofte blir store og hva man kan gjøre for å forebygge nærmest «ligger i blodet» hans. Blant annet har han engasjert seg sterkt i manglende brannskiller i eldre rekkehus. Manglende skiller gjør at det ofte er mange boenheter som går tapt i slike branner.

- Jeg følger med i pressen. Ser jeg at det er en brann ikke for langt unna, så drar jeg avgårde til brannstedet. Der snakker jeg med folk, tar bilder og ber om dokumentasjon til å skrive en artikkel. I dagspressen står det til stadighet at man undrer seg på hvorfor brannen ble så stor. Det er ikke så rart. Menigmann og nyhetsjournalister har ikke kompetanse i brannfaget. Jeg - og mange med meg som det heter, vet imidlertid bedre. Det handler om brannskillende konstruksjoner – alltid. Problematikken er innlysende: Tar det fyr i et stort bål, så blir bålet stort! Så enkelt er det. Når brannskillene mangler eller er utette, blir det store branner. Når skal bygningseiere skjønne dette? spør Thor Adolfsen.

Sender ut informasjon

KOMBRA AS sender jevnlig ut informasjon om brannetterforskning og forebyggende arbeid på e-post. Omkring 60 lysarkserier er produsert hittil, og over 800 personer fra hele Norden har meldt seg på. Er du interessert i å få informasjon om brannforsøkene til KOMBRA AS, så send en e-post til post@kombra.no

- Når man melder seg på får man tilgang til alle lysarkene som er sendt ut til nå. Man kan også enkelt melde seg av hvis man ønsker det, sier Thor Adolfsen.

Powered by Labrador CMS