Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Usikkert om royalbehandlet fasadebekledning tilfredsstiller nødvendige brannkrav

Det er avdekket at det ikke er sikkert at royalbehandlet fasadekledning tilfredsstiller brannkravene i standarden som gjelder for slike produkter. Produktet har vært på markedet i over 50 år, og er montert på millioner av kvadratmeter fasader rundt omkring. Nye tester skal gjennomføres, og inntil videre har enkelte leverandører stanset salget. Det kan nå kun benyttes i prosjekter som det ikke stilles brannkrav til - det vil si for eksempel garasjer og uthus.

Publisert Sist oppdatert

Kledningsbord av heltre er dekket av den harmoniserte standarden NS-EN 14915. Der er det et krav om at kledning på boliger skal ha en brannmotstand på D-s2-d0. Nå har det dukket opp en usikkerhet om hvorvidt brannklassifisert royalbehandlet kledning tilfredsstiller kravene i denne standarden.

Produktet skal igjennom ny branntesting. Inntil videre kan man nå kun benytte produktet i prosjekter hvor det ikke er krav til brannklassifisering av fasaden - for eksempel uthus og garasjer. Enkelte leverandører har også stanset salget inntil resultatene fra de nye branntestene foreligger.

Royalbehandlet fasadebekledning har vært på markedet i over 50 år, og har vært vurdert som en «tradisjonell ytelse» i forhold til gjeldene standarder. Produktet er derfor benyttet på millioner av kvadratmeter med fasader rundt omkring. Bransjen jobber nå med å utrede hvilke konsekvenser dette vil ha for eksisterende bygg

Mer informasjon blant annet på denne linken:

https://www.optimera.no/viktig-informasjon/

Powered by Labrador CMS