Branntilløp i avfallskvern. (foto: Remiks)

Avfallsbransjen er interessert i brannforebygging

Det brenner ofte på avfallsanlegg. Brannene blir store, og forårsaker omfattende skader på bygninger og miljøet rundt. Flere anlegg sliter også med å få forsikring på grunn av de hyppige brannene i bransjen. Men flere i bransjen ønsker å ta grep, og sikre seg bedre mot brann. Blant annet er det stor interesse for kurs i brannforebygging på avfallsanlegg.

Publisert

Det er NOMIKO som står for Norsk Miljøkompetanse som står for kurset som arrangeres i Oslo i mars. Det er første gang NOMIKO arrangerer et slikt kurs, og de var spente på responsen.

- Vi markedsførte kurset tidlig i høst, og selv om det ikke skal skje før i mars neste år, så har vi allerede fått påmeldinger, sier Sverre Valde som er daglig leder i NOMIKO.

Han sier at det er bra at avfallsbransjen er interessert i bedre brannvern.

Kartlegging

NOMIKO laget tidligere i år en rapport om branner på avfallsanlegg som blant annet RISE Fire Research brukte i som grunnlag i arbeidet med rapporten sin som de ga ut i november. Oppdragsgiver var Maskinentreprenørenes Forbund. I denne rapporten kartla NOMIKO hva det er som forårsaker branner på slike anlegg, og hva som kan gjøres for å unngå det. Svært mange av brannene startet i hauger med usortert restavfall. Selvantenning er den største brannårsaken på slike anlegg. Det skyldes blant annet biologiske eller kjemiske prosesser mellom stoffer eller gjenstander som ikke skal lagres sammen. Deretter er feilsorterte batterier den største brannårsaken på avfallsanlegg. Trolig skyldes også flere av selvantenningsbrannene feilsorterte batterier.

En rekke av brannene oppstår under kverning av avfallet hvor det blant annet kan oppstå varmgang og gnister i avfallet som antenner annet brennbart materiale.

- Alle brannene i denne bransjen er ikke bra. De fører til store skader på både bygningsmasse og omgivelser, og signaliserer at bransjen ikke har god nok kontroll på driften sin og ikke tar godt nok vare på ressursene sine. Det går ut over omdømmet deres. Noen sliter med å få forsikring, og det er alvorlig, sier Sverre Valde.

Forebygging

Men heldigvis så viser bransjen interesse for å forbedre seg.

- Kurset vårt skal sette de ansatte i avfallsbransjen bedre i stand til å forebygge branner. Det finnes mange og dyre løsninger for blant annet slokking av branner. For mange små interkommunale anlegg vil slike løsninger være utenfor rekkevidde økonomisk. Da er det billigere for dem å innføre gode rutiner for å forebygge at det begynner brenne, sier Sverre Valde.

Blant annet er det viktig med god mottakskontroll.

- For eksempel kan man følge opp risikokunder spesielt, sier Valde.

Det er et ønske fra myndighetenes side at avfallet skal lagres innendørs for at det ikke skal utsettes for vær og vind, og forurense til naturen rundt.

- Men dette er motstridende når det gjelder brannsikkerhet. Det er vanskeligere å begrense en brann som oppstår innendørs, sier Sverre Valde.

De som skal holde kurset. F.v. seniorrådgiver Guro K. Milli-Solheim, spesialrådgiver Eirik Wormstrand og daglig leder Sverre Valde, alle fra Nomiko AS – Norsk Miljøkompetanse (foto:Line Schibstad).

Lage møteplass

Kurset blir en blanding av teori og praksis ved at deltakerne skal jobbe sammen i arbeidsgrupper.

- I tillegg til at de skal lære noe nytt, så legger vi også opp til at de skal kunne utveksle erfaringer og få en møteplass med andre i bransjen, sier Sverre Valde.

Kursdeltakerne får høre om varmgang og selvantenning i blant annet litiumbatterier, og at det kan være problemer med å slokke disse brannene på grunn av thermal runaway. Dette er når brannen i battericellene fører til ytterligere temperaturøkning som gjør at brannen underholder seg selv. Om brannen i batteriet når dette stadiet, så brenner det også under vann.

- Kursdeltakerne skal også lære om hvor viktig det er å ha en god mottakskontroll, at avfallet ikke bør lagres i for store hauger, at enkelte type stoffer og produkter ikke skal lagres sammen, at sorteringsplater bør ryddes før man går hjem for dagen og at det bør være god orden og godt renhold på anlegget, sier Sverre Valde.

For store hauger med avfall gjør både at brannbelastningen i bygget blir større og at brannvesenet kan få problemer med å slokke flammene. En ide for å få ned mengden usortert avfall kan være å innføre bestemmelser om at store mengder avfall skal leveres tidlig på dagen, slik at de ansatte rekker å sortere det før arbeidsdagen er over. Usortert restavfall bør ikke lagres innendørs over natten. Lagres det utendørs, så skal det plasseres i god avstand fra bygningsmassen.

Kursdeltakerne skal også få råd og tips om hvordan de avholder best mulige brannøvelser, og at de må øve på realistiske scenarier som kan ramme dem – og ikke øve på branner i for eksempel administrasjonsbygg.

Lære av de med erfaring

Deltakerne får høre om hva slags erfaringer de som har opplevd en brann på et avfallsanlegg har gjort seg. I tillegg får de et innblikk i hva forsikringsselskapene legger vekt på når det gjelder å vurdere risiko på slike anlegg.

Det finnes ingen veiledning for hva de ansatte på avfallsanleggene bør kunne om brann og brannforebyggende tiltak. Derfor er kompetansen i bransjen svært varierende ut fra hva slags anlegg det er og hvilke oppgaver som utføres.

- Brannrisikoen vil reduseres om det utarbeides gode kompetanseplaner som er tilpasset hver enkelt medarbeider med tanke på brann, sier han.

Og kurset i brannforebygging på avfallsanlegg kan være et bra sted å starte. NOMIKO skal også sette opp flere kurs i dette temaet.

- Vi har to kurs i året, og skal sette opp et på høsten også, sier Sverre Valde.

Powered by Labrador CMS