Lurer du på hva ditt lokale brannvesen driver med?

Nå kan du finne ut av det. DSB har akkurat lansert en statistikk hvor du blant annet kan søke på hvor det brenner, når det brenner og hvordan det begynner å brenne. Løsningen gjør det også mulig å sammenligne ulike kommuner og fylker.

Publisert Sist oppdatert

Løsningen heter brannstatistikk.no, og gir oversikt over alle utrykningene til brann- og redningstjenesten i Norge. Tallene er hentet direkte fra brannvesenets rapporteringssystem, og inneholder alle utrykninger som registreres i 110-sentralene.

Fakta om brannvesenet

Brann- og redningsvesenet i Norge består av nesten 4 000 heltidsansatte og cirka 8 000 deltidsansatte fordelt på ca 240 brannvesen. I 2018 kostet brann- og redningsvesenet 847 kroner per innbygger i Norge.

- Det har vært et viktig mål for oss å gjøre disse opplysningene tilgjengelig for alle som ønsker å bruke dem. På denne måten håper vi å løfte brannforebygging opp på agendaen. Løsningen bidrar også til at brannvesenet blir en mer åpen og gjennomsiktig tjeneste, sier fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB i en pressemelding.

Hvor, når og hvorfor

På brannstatistikk.no kan du søke opp tall for hvor det brenner, når det brenner og hvordan bygningsbranner starter. Det er også mulig å sammenligne flere kommuner eller fylker opp mot hverandre. Da blir det for eksempel mulig å se i hvilken kommune det brenner mest per innbygger.

Mer effektiv forebygging

I 2018 rykket brannvesenet ut totalt 96 980 ganger. Tallene viser blant annet at nesten halvparten av disse utrykningene var til unødige og falske alarmer. 36 % var oppdrag til reelle branner.

- Brannstatistikk.no gir brannvesenet et bedre grunnlag for å drive effektivt forebyggende arbeid, og de kan bruke det som et verktøy til å videreutvikle beredskapen. I tillegg gir løsningen lokale og nasjonale beslutningstakere kunnskap som kan brukes til å tilby befolkningen bedre tjenester, sier Olsen-Haines.

- Brannstatistikk.no kan hjelpe deg med å få oversikt, se forskjeller og studere trender, slik at vi sammen kan bidra til å forebygge brann, sier hun.

Brannstatistikk.no er utviklet av DSB med støtte fra Gjensidigestiftelsen og Det store brannløftet.

Ta diskusjonen på LinkedIn!

Kilde: https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/2019/na-kan-du-finne-ut-hva-brannvesenet-ditt-faktisk-gjor/

Powered by Labrador CMS