Tragisk hyttebrann: Verste dødsbrann siden 2008

Den forferdelige hyttebrannen i Risøyhamn på Andøya i helgen krevde fem menneskeliv. Det gjør den til den verste brannkatastrofen siden brannen på Gulskogen i 2008 hvor syv mennesker mistet livet. At fire av dem som døde i helgen er barn under 16 år, gjør det ekstra tragisk. Det er andre år på rad at en dødsbrann har tatt livet av mange barn.

Publisert Sist oppdatert

Det er svært sjelden at vi opplever så katastrofale branner som den i helgen hvor hele fem mennesker mistet livet i en og samme brann. Det er heller ikke ofte at så mange barn omkommer i brann.

Men i januar i fjor mistet dessverre tre barn og deres mor livet i en brann i et bolighus i Bergen. I denne brannen konkluderte politiet med at den trolig startet i en skotørker. Dødsbrannen i Bergen i januar i fjor var den verste dødsbrannen siden brannen på Gulskogen ved Drammen i 2008 hvor syv personer omkom. Nå har vi dessverre fått nok en tragisk brann på dødsbrannstatistikken.

Sjelden mer enn to omkomne

At så mange som fem personer omkom i denne brannen gjør den til en av de verste dødsbranner vi har hatt her til lands. I tillegg til brannen på Gulskogen hvor syv mennesker omkom, så mistet seks mennesker livet i brannen i Urtegata i Oslo i desember i 2008, fire unge mennesker mistet livet i en brann på Herøy på Sunnmøre også i desember 2008 og fire personer døde som nevnt i brannen i Bergen i januar i fjor.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap viser at den typiske dødsbrannen krever ett menneskeliv. I perioden 2010 til 2019 har det årlig i gjennomsnitt vært rundt to branner som har tatt to menneskeliv. Kun i 2016 var det ingen branner som tok mer enn ett liv.

Heller ikke branner med tre omkomne er vanlig. I perioden 2010 til 2019 var det en dødsbrann med tre omkomne i 2018, 2015 og 2013. Med unntak av helikopterstyrten i Alta i august i 2019 hvor seks mennesker omkom, og den tragiske brannen i Bergen i januar i fjor hvor en mor og hennes tre barn omkom, har ingen branner krevd mer enn tre menneskeliv de siste ti årene.

Uvanlig at barn dør i brann

Noe annet som er svært alvorlig med denne brannen er at fire barn omkom. Tallene fra DSB viser at frem til i fjor hadde vært en nedgang i antall omkomne barn i branner de siste årene. Ett barn døde i brann i 2018. Da hadde det ikke omkommet barn i brann siden 2014. Da omkom det to barn i brann. Det samme gjorde det i 2013, og dessverre døde tre barn i brannen i Bergen i januar i fjor.

Barn omkommet i brann:

2020: 3

2018: 1

2014: 2

2013: 2

2012: 1

2010: 1

Kilde: DSB

Powered by Labrador CMS