Litium-ionbatterier: Hvordan unngå brann?

Jevnlig hører vi om dramatiske hendelser hvor det har tatt fyr i batterier for el-sykkel, hoverboard og lignende, og hvor liv og helse er truet - og boliger går tapt. Hva skal man gjøre for å unngå at slike batterier begynner å brenne? Og hva hvis de likevel tar fyr; hva gjør man da?

Publisert Sist oppdatert

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har en side som heter sikkerhverdag.no, og der finnes gode råd om hvordan hverdagen kan gjøres mest mulig brannsikker.

Litium-ionbatterier

Når det gjelde litium-ionbatteriene som er i el-sykler og lignende, så skal man se etter at de er merket med produsent, typenummer og har eget CE-merke. DSB skriver at dette til sammen gir en indikasjon på at batteriet følger alle sikkerhetskrav, og at det derfor skal være trygt å bruke.

Hva er viktig å passe på under landing?

Men ting kan alltid skje også med produkter som tilfredsstiller kravene som de skal. Derfor er det best å ta visse forholdsregler når det gjelder lading av denne type batterier.

DSB skriver at man ikke skal gå fra et batteri som ligger til lading. Dette kan være vanskelig å få til i praksis i og med at disse batteriene trenger lang tid på lade seg opp. Derfor bør man i hvert fall ikke lade dem om natten. Man også må passe på at det er god avstand mellom batteriet og annet brennbart materiale. I tillegg skal man sjekke om batteriet blir unormalt varmt under landing. Man bør også alltid lade batteriet i umiddelbar nærhet av en røykvarsler. Da får man raskt varsel om det skulle begynne å ryke.

Ikke skade batteriet

Det er også viktig å passe på at batteriet ikke utsettes for slag eller støt. Blant annet at det ikke faller i bakken når man tar det av el-sykkelen. Det kan føre til skade i batteriet som gjør at det kan begynne å brenne også når det ikke står til lading.

Batteriet skal også alltid være rent og uten fukt rundt kontaktpunktene. Skitt og fukt kan føre kortslutning som fører til varme, og som igjen kan føre til brann.

Hva om det tar fyr?

Hvis det begynner å brenne i batteriet, så ta laderen ut av stikkontakten. Er det mulig, så må man prøve å fjerne batteriet fra annet brennbart materiale i nærheten. Brannen i batteriet kan holdes i sjakk ved å kjøle ned batteriet med vann inntil brannvesenet kommer.

Branner i slike batterier underholder seg selv fordi det kontinuerlig produseres brennbar gass i battericellene når temperaturen er blir høy nok. Derfor vil brannen blusse opp igjen om man slutter med å kjøle batteriet ned.

Kilde og mer informasjon:

https://www.sikkerhverdag.no/strom/el-produkter/trygg-lading-av-elektrisk-sykkel-sparkesykkel-og-stabrett/

BFO er på sosiale medier. Link i bildet.
BFO er på sosiale medier. Link i bildet.
Powered by Labrador CMS