VTS styrer Evacsound utfra hvilken retning bilistene skal evakuere ut av tunnelen.
VTS styrer Evacsound utfra hvilken retning bilistene skal evakuere ut av tunnelen.

Nytt evakueringssystem skal gjøre selvberging ut fra tunnelbranner lettere og sikrere

Personsikkerhet i forbindelse med evakuering ut fra en tunnelbrann er en stor utfordring. Nå er en ny og spennende løsning øyeblikkelig på veg ut i markedet. Den heter Evacsound. Lys og lydsignaler - som ikke er til å misforstå - skal guide folk raskt og effektivt riktig veg ut av tunnelen.

Publisert

Systemet er utviklet av selskapet Trafsys AS med Norphonic AS som teknologileverandør. Konseptet består av høyttalere som monteres hver 25. meter innover i tunnelen, og som sender sammenhengende lydsignaler i den retningen de som befinner seg inne i tunnelen skal evakuere ut.

Systemet har også temperatursensorer montert, og som varsler Vegtrafikksentralen (VTS) om hvor i tunnelen det har begynt å brenne. Da kan VTS se i hvilken retning bilistene må komme seg ut av tunnelen eller til nærmeste nødrom eller nødutgang, og aktivere lydsignalene i den retningen folk skal bevege seg. Systemet er også koblet til ledelys som vil gjøre det enklere for folk å orientere seg i en røykfylt tunnel.

- Lyden på anlegget er designet slik at det ikke skal være mulig å misforstå at det er denne man skal følge for å komme seg raskest mulig ut. At vi kun baserer oss på lyd- og lyssignaler gjør at vi ikke trenger å ta hensyn til å informere bilistene på ulike språk, sier Terje Floor Heggeland som er daglig leder i Trafsys AS.

Svært gode resultater i tunnelforsøk

Trafsys AS gjennomførte et forsøk i Runehamartunnelen utenfor Åndalsnes for et par uker siden i samarbeid med SINTEF og Vegvesenet. 33 personer var med i forsøket, og resultatene viste at dette systemet er svært godt egnet til å geleide folk ut av en tunnel som står i brann.

- I dette forsøket samarbeidet vi også med brannvesenet på Åndalsnes som sørget for å gjøre tunnelen røykfylt, slik at forholdene var så autentiske som mulig under en brann. Hele 91 % av de som deltok i forsøket skjønte intuitivt og umiddelbart hvilken retning de skulle bevege seg for å komme seg unna røyken. Det er vi veldig fornøyd med, sier Terje Floor Heggeland.

Dette systemet skal nå henge i Runehamartunnelen på permanent basis.

- I tillegg håper vi Vegvesenet beslutter at det skal rulles ut i mange andre tunneler om ikke lang tid, sier han.

Helt ny løsning

Løsningen Evacsound er noe helt nytt, og det finnes heller ikke noe tilsvarende i andre land.

- Det var etter brannene i Gudvangatunnelen vi begynte å tenke på hva slags type teknologi som ville gjøre det lettere for bilistene som skulle evakuere ut på egenhånd. Da konkluderte vi med at løsningen måtte være et lydvarsel som ikke ville være til å misforstå, og som fulgte personene hele veien ut av tunnelen. Det er ingen dødsoner uten lyd i dette systemet. Kombinasjonen av lyd og lys er lett å forstå også i en stressende situasjon, sier Heggeland.

Høyttalerne kan i tillegg brukes som kommunikasjonskanal mellom VTS og personene som er inne i tunnelen.

- VTS kan også sende talevarslingsmeldinger over systemet til bilistene inne i tunnelen. Når talevarslingsfunksjonen er aktivert, så avsluttes lydsignalene, sier Terje Floor Heggeland.

Vant konkurranse

I en tunnelbrann er man overlatt til seg selv, og hittil har det vært lite hjelpemidler tilgjengelig. I granskingene av brannene i Gudvangatunnelen, har Statens Havarikommisjon anbefalt at Vegvesenet må komme opp med løsninger som vil bedre personsikkerheten under en tunnelbrann. Statens vegvesen har derfor vært på jakt etter løsninger som kan gjøre selvbergingsprinsippet tryggere og mer effektivt.

- Vegvesenet har en 0-visjon om at ingen skal omkomme i trafikken. Vegmyndighetene lyste derfor ut en konkurranse om løsninger som kan gjøre evakuering ut fra tunnelbranner tryggere, og den vant vi. Vi har også fått støtte fra Innovasjon Norge, og har utviklet løsningen vår i samarbeide med SINTEF og NORCE. Nå er vi klare til å montere den i flere tunneler, sier Heggeland.

Også andre land sliter med at det er få hjelpemidler tilgjengelig for dem som skal redde seg ut under en tunnelbrann.

- Vi ser derfor for oss at dette er et system som vil egne seg godt også i tunneler i andre land. Neste post på programmet for oss er å markedsføre dette internasjonalt, sier Heggeland.

Han sier at det også er mange andre bruksområder som denne teknologien egner seg for.

Link til sosiale medier i bildet.
Link til sosiale medier i bildet.

- Det kan for eksempel være på hoteller og andre steder hvor mange personer skal komme seg raskt ut, sier Terje Floor Heggeland.

Powered by Labrador CMS