Bytt batteri og test røykvarsleren i morgen.
Bytt batteri og test røykvarsleren i morgen.

Røykvarslerdagen 1. desember: Mange har opplevd brann

I forbindelse med Røykvarslerdagen som er i morgen og hvor folk oppfordres til å teste røykvarslerne sine, så viser en fersk undersøkelse at hver femte nordmann har opplevd branntilløp. Mange bør også ta praten med familien om hva man skal gjøre hvis det begynner å brenne. Nesten halvparten av alle branner skyldes elektrisitet i en aller annen form. Derfor kan det også være lurt å ta initiativ til en kontroll av det elektriske anlegget i boligen sin.

Publisert

1. desember er Røykvarslerdagen. Kampanjen er et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Gjensidige, Det lokale eltilsyn, Brannvernforeningen og brann- og redningsvesen rundt om i landet. Da oppfordres alle til å bytte batteri i røykvarsleren sin, og teste at den fungerer som den skal.

I forbindelse med kampanjen har Ipsos gjennomført en undersøkelse som viser at ca. 800.000 nordmenn over 18 år har opplevd branntilløp. Alle branner starter i det små, men de fleste slokkes heldigvis før de blir store, skriver DSB i en nyhetsmelding på nettsiden sin i anledning Røykvarslerdagen.

- Disse tallene viser hvor viktig det er å ha røykvarslere og slokkeutstyr som fungerer, sier avdelingsdirektør Johan Marius Ly i DSB i nyhetsmeldingen.

Tall fra DSB viser at hittil i år har 42 personer mistet livet i brann i Norge. Vi vet at eldre og pleietrengende personer med nedsatt funksjonsevne og rusavhengige er spesielt utsatt.

Om det skulle oppstå et branntilløp i huset, så er det veldig viktig at røykvarslerne virker og at man vet hva man skal gjøre. Undersøkelsen viser at 32 prosent aldri har snakket med familie og venner om hva de skal gjøre hvis det oppstår brann. Derfor er det mange som bør ta denne praten rundt middagsbordet enten i dag eller i morgen.

Elektriske feil

Undersøkelsen viser også at 30 prosent bruker mer strøm under koronaepidemien enn tidligere. Det er mange gamle og dårlige elektriske anlegg i norske boliger. 30 prosent svarer i undersøkelsen at de ikke vet hvor gammelt el-anlegget deres er.

- Mange branner skyldes feil i det elektriske anlegget eller feil bruk. Med tanke på den økte belastningen på el-anlegg, kombinert med mye hjemmetid og behov for mer oppvarming, er vi spente på hvordan dette vil slå ut, sier Johan Marius Ly.

Han oppfordrer også folk til å få tatt en kontroll av det elektriske anlegget i boligen sin. Særlig gjelder dette eldre boliger og alle som ikke har oppgradert eller fått sjekket el-anlegget siste 5-10 år.

– Det er viktig å ta en kontroll av det elektriske anlegget. Det gir økt trygghet og dessuten rabatt på forsikringen, sier Ly.

Fakta fra undersøkelsen:

  • 1 av 3 svarte at de har belastet el-anlegget mer under korona enn tidligere.
  • 46 prosent av de under 30 år svarer at de har belastet el-anlegget mer under korona enn tidligere.
  • 19 prosent svarer at de har opplevd branntilløp, 5 prosent i år.
  • 26 prosent av de unge har opplevd branntilløp, 11 prosent i år.

Kilde:

https://www.dsb.no/nyhetsarkiv/2020/mange-har-opplevd-brann/

Powered by Labrador CMS