Teststandard for bestandigheten av brannbeskyttede treoverflater: RISE akkreditert til å sertifisere

Det finnes en standard for testing av bestandigheten i innvendige og utvendige treoverflater når det gjelder brann – NS EN 16755. Den kom i februar 2018. Inntil nå har problemet vært at det ikke finnes noen testlaboratorier i Europa som har vært akkreditert til å sertifisere i henhold til denne standarden. Dermed er det ikke alle leverandører som har brydd seg med å teste produktene sine. Men nå har RISE fått denne akkrediteringen, og dermed er det mulig å sertifisere bestandigheten til treoverflater når det gjelder brann.

Publisert Sist oppdatert

Massivtre brukes mer og mer i større og større prosjekter. Diskusjonen går høylytt mellom betongbransjen og trebransjen om hvilke løsninger som er best. Noe av problemet er at det ikke er så lett å dokumentere bestandigheten og brannsikkerheten i massivtre eller andre treoverflater. De ulike tresortene har forskjellige egenskaper, og det må utføres tester for hver enkelt tresort. Men utviklingen går stadig fremover, og det finnes gode og brannsikre løsninger i massivtre i dag.

Ny standard - NS EN 16755

Den europeiske standarden for å teste bestandigheten for trepaneler kom høsten 2017. Den ble norsk standard i 2018, og heter NS EN 16755 Bestandighet av materialers egenskaper ved brannpåvirkning - Klassifisering av trebaserte produkter for innvending og utvendig bruk behandlet med brannhemmende midler.

Manglende akkreditering førte til vakuum

Problemet med denne nye standarden har hittil vært at ingen testlaboratorier i Europa har vært akkreditert for å sertifisere i henhold til denne nye standarden. Dette har bransjen etterspurt siden standarden kom. Testing koster mye penger, og flere leverandører har ventet på et akkreditert laboratorium. Derfor har det nok vært omsatt produkter på markedet som man ikke vet om oppfyller kravene til bestandighet som finnes i denne standarden.

Men nå er altså RISE akkreditert, og kan sertifisere disse produktene.

Ta diskusjonen på LinkedIn!

Powered by Labrador CMS