Verdens sterkeste brannkvinne er norsk!

May Tømmervold ble verdensmester i Firefighter Combat Challenge som ble avholdt i Fort Pierce i Florida i helgen. Hun regelrett knuste amerikanernes hjemmehåp Ana Ruzevic i finalen. 41-åringen jobber til daglig som brannkonstabel i Vestfold Interkommunale Brannvesen, og hun er nå den første ikke-nordamerikanske kvinne som vinner verdensmesterskapet i konkurransen

Publisert Sist oppdatert

Dette er Firefighter Combat Challenge:

  • Opprinnelsen til Firefighter Combat Challenge startet med doktor Paul A. Davis som utviklet en jobbrelatert fysisk ytelsesundersøkelse for brannkonstabler. Han kom opp med ideen i 1991.
  • Den arbeidsrelaterte konkurransen krever enormt mye av utøveren kledd i utrykningstøy og med pusteluftflaske på ryggen.
  • Først skal trappene tårnet bestiges bærende på en 19 kilo tung slangepakke.
  • Der oppe skal utøveren hale opp slangerullen på 19 kg som henger i et tau.
  • Deretter full fart ned trappa.
  • Så rett på slagmaskinen, der en stålklump på 72 kilo skal slås 1,5 meter bakover med en 4 kilos slegge.
  • Deretter løper deltakeren en slalåmløype.
  • Så skal det trekkes en vannfylt slange med strålerør rundt 20 meter.
  • Deretter skal en blink spyles ned med vannstrålen.
  • Til slutt skal en dukke med 80 kilo dødvekt, trekkes vel 30 meter til målstreken.

Fredag kveld 5. november fikk Norge en verdensmester i den anerkjente konkurransen Firefighter Combat Challenge. 17 kvinner deltok i verdensfinalen i Forth Pierce i Florida, USA, og May Tømmervold dro i land en velfortjent seier, etter å ha trent beinhardt i flere år.

- Dette er tittelen jeg har drømt om siden jeg begynte med brannsport, forteller Tømmervold etter konkurransen, på telefon fra USA, til sine kollegaer i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

May Tømmervold på pallen.
May Tømmervold på pallen.

- Dette er den gjeveste tittelen av alle. Her er eliten, og folka må virkelig trene, konkurrere og kvalifisere seg til finalen, sier Tømmervold. Hun har allerede utmerket seg ved å to ganger tidligere ha vunnet World Police and Fire games, og i 2019 med å vinne den europeiske utgaven av Firefighter Challenge.

- I mitt første Firefighter Combat Challenge VM ble jeg nummer 5, og i 2019 var jeg på pallen på 3.plass, forteller Tømmervold.

- I kvalifiseringen på tirsdag ble jeg slått av Ana Ruzevic, som da perset med 2.24.19 min. Ana er brannkonstabel i Birmingham, Alabama (USA) og det var deilig å slå henne i finalen, hun er forøvrig også kalt «The croatian sensation», sier May og ler.

- Jeg visste at jeg var ti ganger raskere enn Ana opp i tårnet. Så i finalen gunna jeg på alt jeg kunne fra start. Jeg ledet klart, men da jeg skulle begynne å slepe på den 80 kilo tunga dokka så jeg stjerner, forteller Tømmervold. - Da satset jeg på å holde meg på beina og gi alt inn til mål. Og det holdt, men jeg var dritsliten, og er superfornøyd, forteller verdensmester May Tømmervold.

Mange og lange treningstimer ligger bak bragden.
Mange og lange treningstimer ligger bak bragden.

Betyr mye

I går var Tømmervold tilbake i Norge, og etter noen fridager er hun på vakt for innbyggerne på brannstasjonen i Tønsberg og vil motta full jubel fra sine kollegaer.

- Hva betyr dette for dere i VIB?

- Alle i VIB er stolte og glade på May sine vegner, sier Hedin Gibbons leder i beredskapsavdelingen i VIB, til Brennaktuelt.

- I fem år har hun satset knallhardt. Det er definitivt inspirerende for oss alle å se at hun nådde sitt mål om gull, fortsetter han.

- Det blir vel muligens feiring på stasjonen når May er tilbake på jobb?

- Ja, det blir feiring, May er tilbake på jobb 16. november og når hun kommer tilbake venter en kø av gratulanter, sier avdelingslederen.

Avslutningsvis sier han:

- I tillegg til å være svært engasjert når hun er på vakt som brannkonstabel, og når hun underviser i overflateredning i vann regionalt, har May satset målrettet på brannsport. Utallige treningstimer på brannstasjonen og privat ligger bak suksessen i USA. Vi er mektig imponert, sier Hedin Gibbons.

Video av gulløpet kan du se her: https://youtu.be/cHoc2FpVASU?t=12944

Mer om mesterskapet: http://firefighterchallenge.com/world-challenge/

Tøffeste branndama i verden!
Tøffeste branndama i verden!
Powered by Labrador CMS