Foto: Foamrox.
Foto: Foamrox.

Innovasjon Norge med støtte til utvikling av brannsikre tunnelhvelv

Foamrox får over åtte millioner kroner fra Innovasjon Norge til å utvikle et produkt som kan erstatte PE-skum og betong i tunnelhvelvingen.

Publisert

- Komiteen i Innovasjon Norge stilte seg enstemmig bak vår søknad om støtte. Det er utrolig bra at vi nå kan ta enda et steg mot realiseringen av våre hovedmål som er å videreutvikle dette konseptet, slik at det kan bli godkjent som tunnelhvelving. Vi skal fortsette å ha et høyt tempo, og jobbe videre med løsninger som både byggherrer og entreprenører kan ha stor nytte av, sier Glenn Jakobsen, daglig leder for Foamrox til veier24.no.

Kan nå stort marked

Sveinung Hovstad, direktør for Innovasjon Norges avdeling i Agder sier til veier24.no at tunnelproduktet til Foamrox kan ha en rekke fordeler sammenliknet med dagens løsning med betong og PE-skum.

- Det vil ha flere nye dimensjoner, blant annet innen miljø, logistikk og HMS. Det er gode grunner for at dette kan bli et produkt på internasjonalt nivå.

- Ved alle miljøprosjekter over fire millioner kroner støtter vi oss på et rådgivende panel og faglige råd. I dette tilfellet var anbefalingene unisont positive. Samfunnet er interessert i å utfordre dagens løsning med tunnelinnmat i betong, sier Sveinung Hovstad.

Dette er et produkt som kan nå et stort marked i fremtiden.

- Det er bare å begynne å telle antall tunneler. Produktet må først gjennom mange tester, og blant annet testes i en fullskala tunnel. Det vil nok bli en lengre prosess, sier Hovstad.

Prosjektet vil ha en kostnadsramme på 18,3 millioner kroner. Norconsult, Sintef, Niras Norge, PPM Robotics skal bistå med kompetanse, skriver veier24.no.

Brannsikre løsninger er populære

Det går svært bra i Foamrox om dagen. Det er mange som har fått øynene opp for de brannsikre alternativene bedriften har utviklet. Virksomheten fikk et gjennombrudd i tunnelmarkedet i 2019, og leverte da produkter til ni forskjellige veiprosjekter. Omsetningen økte fra 600.000 i 2018 til seks millioner kroner i 2019, skriver veier24.no.

- Målet vårt er å kunne levere konstruksjoner og løsninger til tunnel med lengre levetid, lavere klimagassutslipp og mer vei for pengene, sier Glenn Jakobsen.

Skal erstatte PE-skum

Foamrox har levert spesialelementer som nødkiosker, brannsperrer, rammer for nødskap, trekkekummer og andre tunnelprodukter. Jakobsen sier at hovedmålet alltid har vært å utvikle et produkt som kan erstatte PE-skum og betong til utforming av selve tunnelhvelvingen.

- Vårt overordnede mål har hele tiden vært å videreutvikle dette konseptet slik at det kan bli godkjent som tunnelhvelving, sier Jakobsen.

Bedriften melder også at de flytter fra Arendal til Froland, og har også planer om å etablere fabrikk.

Kilde og mer informasjon

https://www.veier24.no/artikler/innovasjon-norge-bidrar-til-utvikling-av-nye-tunnelhvelv/490145

www.foamrox.no

Powered by Labrador CMS