Slokkeroboten under brannen på Moelv.

Godt samarbeid om spesialutstyr i brannvesenet

I forrige uke var det flere alvorlige branner som var krevende for brannvesenet å håndtere, og som gjorde at godt samarbeid både var viktig og nødvendig. Blant annet ble Nedre Romerike brann- og redningsvesen (NRBR) sin slokkerobot brukt i forbindelse med den tragiske brannen på Moelv som krevde to liv. NRBR var også klare til å reise nordover til Melkøya. Det er RVR-ordningen som legger forholdene til rette for denne type samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Brannen i næringsbygget i Moelv i Ringsaker kommune onsdag endte dessverre tragisk da to personer ble funnet døde i bygget. Brannårsaken er ikke kjent, og politiet etterforsker om brannen kan ha vært påsatt. Brannhunder skal ha markert for brennbar væske i ruinene, ifølge NTB.

Nedre Romerike brann- og redningsvesen skriver i en pressemelding at de er takknemlig for å ha kunnet bistå det lokale brannvesenet med en slokkerobot, og medvirke til en raskere avslutning på hendelsen. NRBR henvendte seg til Ringsaker brannvesen da de hørte om brannen på Moelv onsdag morgen, og tilbød bistand med drone og slokkerobot. Bare to dager tidligere var de også klare til å dra nordover til storbrannen på Melkøya i Hammerfest. Denne brannen kom heldigvis under kontroll før mannskapene og utstyr fra Nedre Romerike kom seg avgårde.

Hindret spredning

I tillegg til mannskaper til å operere utstyret, ble Vincent Johannessen, som til vanlig er utrykningsleder i NRBR, med som lederstøtte opp til Moelv.

- I bilen på vei nordover, snakket jeg med innsatslederen som befant seg på brannen. Sammen la vi en plan, så jeg visste hva vi skulle gjøre da vi kom frem. Vi satte umiddelbart slokkeroboten til å trykksette tilstøtende produksjonslokaler til hallen som var totalskadd. Det var et eldre bygg, så røyken gikk fort ut og vår innsats bidro til at brannen ikke spredte seg, sier Vincent Johannessen i pressemeldingen.

Bare to slokkeroboter i Norge

NRBR har ikke hatt slokkerobot så lenge. Det er et år siden de skaffet seg en såkalt LUF 60. Dette er en fjernstyrt og beltegående slokkerobot som spyler store mengder vann, vanntåke eller skum mot brannen. I tillegg har den en vifte som raskt kan blåse bort brannrøyk blant annet i tunneler og andre steder. Så langt NRBR kjenner til, så er det bare to slokkeroboter i Norge. I tillegg til NRBR, har Oslo brann- og redningsetat en lignende slokkerobot.

På vei til Melkøya og Sola

Innsatsen i Moelv er ikke første gang NRBR var på vei for å bistå med slokkeroboten i en storbrann. På mandag hadde de også gjort seg klare til å dra opp til brannen i Equinors gassanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest. Denne brannen kom heldigvis under kontroll før mannskapene rakk å reise avgårde, skriver NRBR.

I januar fikk de også en henvendelse fra Rogaland brann og redning i forbindelse med den store brannen i parkeringshuset på Sola. Også denne brannen kom under kontroll før mannskap og utstyr fra Nedre Romerike kom til brannstedet.

Restverdiredning

Nedre Romerike brann- og redningstjeneste skriver at denne type hjelpeoppdrag på tvers av kommune- og fylkesgrenser er mulig gjennom ordningen med Restverdiredning (RVR). Derfor blir hverken brannvesenet som sitter med utstyret eller det brannvesen som mottar hjelpen økonomisk belastet

Fakta RVR:

Restverdiredning (RVR) er et samarbeid mellom brannvesenet og forsikringsnæringen om å redde mest mulig av gjenverdiene etter branner, vannlekkasjer eller andre skader.

– RVR-tjenesten ledes og finansieres av Finans Norge Forsikringsdrift. RVR er ikke en lovpålagt oppgave, men grenser inn mot primæroppgavene til brann- og redningstjenesten. RVR-samarbeidet mellom brannvesenene og forsikringsselskapene er et godt eksempel på hvordan privat og offentlig samarbeid kan drives og utvikles. Med brannvesenenes lokale plassering og praktiske handlekraft der skadene skjer når de skjer, og forsikringsselskapenes behov for å ivareta skadelidtes og egne økonomiske interesser, supplerer de to partene hverandre i restverdiredningsarbeidet, sier Ove Brandt i Finans Norge i pressemeldingen.

NRBR sier også at de er sikre på at innsatsen til LUFen i Moelv bidro til at ikke større verdier gikk tapt.

– Det var snakk om en stor bygningsmasse på cirka 12 100 m², og det ble brukt til lagring av bobiler, campingvogner og båter. Noen gjenstander var så store og plassert på et slikt vis, at de ville ha vært umulig å redde hvis vi ikke hadde hindret spredningen av røyk og ild fra en lagerhall til den andre, sier Vincent Johannessen.

Powered by Labrador CMS