Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (t.v) fikk rapporten overrakt fra professor Nils-Henrik von der Fehr i dag (foto: Synnøve Haram).

Byggkvalitetutvalget: Vil fjerne sentral godkjenning og legge alt ansvaret til tiltakshaver

Byggkvalitetutvalget har akkurat overlevert sin rapport til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Utvalget vil rydde opp i et tungrodd byråkratisk regelverk, og foreslår og å gjøre ansvarslinjene klarere og mer oversiktlig. Blant annet foreslår de å fjerne ordningen med sentral godkjenning og legge alt ansvaret over på tiltakshaver.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med overrekkelsen sa leder av utvalget, professor Nils-Henrik von der Fehr at næringen har sine utfordringer, og at det skjer for mange og alvorlige feil. De sentrale virkemidlene i plan- og bygningsloven er lite egnet til å fremme kvalitet og kompetanse i næringen.

I tillegg til å anbefale at ordningen med sentral godkjenning legges ned, og at totalansvaret tillegges tiltakshaver, så anbefaler utvalget at man i større grad enn i dag skal støtte seg på kompetanseordninger som næringen selv har jobbet frem.

- I dag erklærer aktørene selv at de har kompetanse. Men det er vanskelig å kontrollere om dette stemmer i praksis, sier von der Fehr.

I tillegg anbefaler utvalget at ansvaret knyttes til person og ikke til foretak.

Utvalget ønsker også at prosjektene i større grad enn i dag skal legges inn i digitale systemer som gjør det enklere å holde oversikt over om prosjektet følger de krav og retningslinjer det er krav til.

Utvalget oppfordret også til hyppigere kontroller på byggeplass enn hva som er tilfellet i dag.

- Disse kontrollene bør også gjennomføres i samarbeid mellom flere offentlige etater, sa von der Fehr.

Kontrollene bør også gjøres med risikobasert enn i dag.

- Myndighetene bør være mer aktive overfor de man tror ikke gjør en god jobb fremfor å bruke ressurser der hvor det meste går bra, sier Nils-Henrik von der Fehr.

Byggskadeforsikring

Utvalget foreslår også at det skal innføres en byggskadeforsikring etter ide fra Danmark. Målet er at en slik ordning skal gjøre at det dyrere for aktører som neglisjerer kvalitet. Forhåpentligvis vil dette også gi forsikringsselskapene et incentiv til å jobbe mer for forebygging av byggefeil enn hva tilfellet er i dag.

På høring

Rapporten skal på høring, og kommunalminister Nikolai Astrup sa at rapporten nok ikke kommer til å gjøre alle til lags.

- Dette er en omfattende rapport som jeg gleder meg til å lese. Det er et godt grunnlag for arbeidet videre, og det er viktig at vi tørr å tenke nytt, sa han.

Han oppfordret alle som ønsker om å komme med innspill i høringsfasen.

"Vår kjentmann" i utvalget - Håvard Grønstad som er fagsjef i Finans Norge Forsikringsdrift (foto: Synnøve Haram).

Bakgrunn

Byggkvalitetutvalget ble opprettet i 2018. Utvalget skulle se på tiltak for å sikre god kvalitet og seriøsitet i byggenæringen. Rapporten skulle ha vært lagt frem i oktober 2019, men utvalget trengte lenger tid.

Utvalget hadde som oppdrag blant annet å vurdere om ordningen med sentral godkjenning, erklæring av ansvarsrett, uavhengig kontroll og arbeidet med et Seriøsitetsregister bør videreføres og eventuelt forbedres - eller om det kan finnes andre løsninger som er bedre egnet for å sikre forsvalig byggkvalitet, tydelig plassering av ansvar og kvalifiserte og seriøse aktører på markedet.

BFO med i referansegruppen

Brannfaglig Fellesorganisasjon var med i referansegruppen til Byggkvalitetutvalget med Vidar Seterløkken fra Siemens.

Byggkvalitetutvalget

Se på om ordningen med blant annet sentral godkjenning, erklæring av ansvarsrett og uavhengig kontroll fungerer godt, og sikrer god kvalitet og seriøsitet i byggenæringen.

Powered by Labrador CMS