Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Tre hus i Alta evakueres på grunn av jordrasfare

Tre hus i Tørrfossen i Alta evakueres etter av en beboer oppdaget at et lite jordskred var blitt utløst, natt til mandag. Det har vært en rekke steinras og leirskred rundt i landet i løpet av året, der mange har måttet evakuere. I begynnelsen av januar i år mente Finans Norge at flom- og skredsikring må prioriteres høyt. Meterologisk institutt spår at klimaendringene vi opplever vil bidra til at det blir flere og større naturskader fremover.

Publisert

Totalt skal rundt 15 mennesker være evakuert, skriver Kronstadposten.

– Det har gått et lite ras, så vi tar ingen sjanser med de nærmeste husene og evakuerer disse, sier brannsjef Frank Olav Pettersen til avisen.

Større enheter fra brannvesenet, politiet og NVE er på stedet, ifølge avisen. Kommunen har satt krisestab.

– Kriseledelsen holdes fortløpende oppdatert på situasjonen. To av tre familier har ordnet sted å overnatte selv, mens kriseledelsen har organisert overnatting på hotell for en familie, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) i en pressemelding.

NVE gjør vurderinger av området. Det er politiet som avgjør ytterligere evakuering, skriver kommunen.

Søndag kveld ble det også sendt ut oransje farevarsel for flom for Altaelva nedenfor dammen.

– Situasjonen er svært følsom for nedbør og temperatur, skriver Varsom.no.

Grunn til bekymring

Erstatningene etter naturskader ble nesten doblet fra 2021 til 2022, ifølge tall fra Norsk Naturskadepool.

Det har vært en rekke steinras og leirskred rundt i landet i løpet av året, der mange har måttet evakuere. I begynnelsen av januar i år mente Finans Norge at flom- og skredsikring må prioriteres høyt.

– Vi har sett flere eksempler på at god flom- og skredsikring er avgjørende for å begrense skadene etter flom og jordras, sa da kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Norsk Naturskadepool og Finans Norge.

Meteorologisk institutt la i begynnelsen av januar fram en oppsummering av hvordan været var i Norge i 2022, samtidig som det ble lagt fram en rekke fremtidsanslag.

– Vi ser at ekstremvær rundt om i verden blir kraftigere og hyppigere, sa klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Det er grunn til bekymring. Det blir store endringer, og Norge er sårbare både direkte og indirekte ved at vi er en del av verden, sier Hygen.

En rekke hendelser i år

Flere ras i Nordfjordeid i Stad kommune i januar resulterte i at 50 personer måtte evakueres.

Rundt 50 beboerne ble evakuert etter et jordras i et boligfelt i Inderøy kommune i Trøndelag i medio februar.

Dovrebanen ble stengt etter ras i april, og på fylkesvei 700 i Trøndelag gikk et jordras i Å, sør i Orkland kommune, der ett hus måtte evakueres. I tillegg har Rørosbanen blitt stengt og det har vært ras i Fåvang kommune.

Jordrasskredet den 30. desember 2020 i Gjerdrum, står som et skrekkeksempel på hvor galt det kan gå.

Powered by Labrador CMS