Oslo 20230205. Brannvesenet driver søndag etterslukking av brannen i restaurant Festningen. Skadene etter brannen som startet lørdag kveld er så store at bygningen regnes som totalskadd.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Oslo 20230205. Brannvesenet driver søndag etterslukking av brannen i restaurant Festningen. Skadene etter brannen som startet lørdag kveld er så store at bygningen regnes som totalskadd.Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Festningen restaurant i Oslo ble totalskadet etter storbrannen

Skadene på Festningen restaurant i Oslo etter brannen som startet lørdag kveld er så store at bygningen regnes som totalskadd. Det fredede bygget manglet et automatisk slokkeanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Brannen oppsto lørdag kveld, men var slukket søndag morgen.

– Brannvesenet har gått over i etterslukningsfasen, bekreftet vaktkommandør Robert Gudmundsen i Oslos Brann og Redningsetat ovenfor NTB søndag formiddag.

Ifølge Gudmundsen er bygget totalskadd.

– Vi har som en gylden regel en etterslukkingsfase på seks timer, men den kan bli lengre. Brannen kan blusse opp igjen, så brannvesenet blir på stedet til det nedbrente bygget har blitt kaldt, sa han søndag.

– Viktig kulturminne

Bygningen ble bygget i 1836 og fredet i 2014.

– Dette er fryktelig trist. Først og fremst er vi glade for at det ser ut til å ha gått bra med ansatte og gjester. Dernest er vi trist for det som ser ut som betydelige skader på et viktig kulturminne, sier direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg i en pressemelding.

Brannen ble også et stort sjokk for restauranteier Gjøran Sæther.

– Det var et forferdelig syn som møtte oss i går. Det er det absolutt verste som kan skje en restauranteier, og se de bildene fra i går, sier Sæther til Nettavisen .

Totalt 13 ansatte som var på jobb ble evakuert da brannen og brøt ut, samt gjestene på den fullbookede restauranten.

Forsvarsbygg vil nå se på hva som kreves hvis det skal bli mulig å ta bygningen i bruk igjen. Samtidig vil de også forsøke å ta vare på de verneverdige fasadene.

– Akershus festning er hjertet i Oslo og en viktig del av vår felles historie. Festningen restaurant er nyrestaurert og i daglig bruk, sier Sæther.

Manglet sprinkleranlegg

Bygget ble pusset opp i forkant av på Festningen restaurant startet opp restaurantdrift i 2013.

Forsvarsbygg bekreftet søndag ettermiddag ovenfor Aftenposten at det historiske bygget manglet sprinkleranlegg.

Den første meldingen om brannen kom i 19-tiden lørdag. Det kom raskt åpne flammer ut av vinduet på bygget, som tilhører anlegget til Akershus festning. Kort tid etter var hele bygget overtent.

– Brann en er trolig knyttet til ventilasjonsanlegget, tvitret politiet i Oslo, før de konstaterte at det var full fyr i kledningen. Så tok brannen seg opp i takkonstruksjonen.

Kulturminne

Det er for tidlig å si noe om hvor mye som har gått tapt i bygget, ifølge seksjonssjef i seksjon for fredning og verneplaner, Sigrid Murud. Bygningen var opprinnelig et fengsel.

– Det viktigste er at man fikk evakuert folk først. Brann er noe av det mest alvorlige som kan ramme et kulturminne og det får store konsekvenser, sier hun til NTB.

– Hele området rundt Akershus festning er fullt av viktige nasjonalskatter, så det var en ubehagelig følelse. Vi ble lettet da vi fikk høre at det var liten spredningsfare. Det ligger litt for seg selv, derav navnet «Det ensomme fengsel».

Hjemmefrontmuseet ikke berørt

Byggene Kruttlageret og Hjemmefrontmuseet inne på Akershus festning er nærliggende bygninger til Festningen restaurant. Forsvarsbyggs befaringer og oppfølging viser at disse er ikke berørt verken av brann en eller røyk.

Festningen er åpen for publikum som vanlig, men området rundt Hjemmefrontmuseet og Akershus er stengt av sikkerhetsgrunner.

(©NTB)


Powered by Labrador CMS