72 mennesker omkom i den tragiske brannen i Grenfell Tower i London, den14. juni 2017.
72 mennesker omkom i den tragiske brannen i Grenfell Tower i London, den14. juni 2017.

Forlik om oppreisning etter Grenfell-tragedien i London

En dommer i London har godkjent et forlik over et erstatningskrav framsatt av personer som ble berørt av branntragedien i boligblokken Grenfell i 2017.

Publisert

Forliket gjaldt om lag 900 oppreisningssaker til en sum på 150 millioner pund, tilsvarende 2 milliarder kroner. Sakene gjaldt både etterlatte slektninger, overlevende og lokale innbyggere etter brannen som fant sted i boligblokken Grenfell Tower vest i London 14. juni 2017.

Forliket kommer samtidig som det er bekreftet at den endelige granskningen av katastrofen neppe vil bli publisert før tidlig neste år.

Ifølge advokat Richard Hermes gjelder forliket sivile erstatningskrav, og det vil ikke påvirke den offentlige etterforskningen.

– Dette er et forlik som består av sivile krav om erstatning. Forliket retter ikke feil, og det sikrer ikke ansvarlighet, sier han.

Største tapet av menneskeliv

Brannen i Grenfell som brøt ut midt på natten på et kjøkken i fjerde etasje, spredte seg svært raskt. En av årsakene til den raske spredningen var at bygningen var kledd med fasadeplater som inneholdt brennbart materiale. Både lokale og nasjonale myndigheter fikk krass kritikk i kjølvannet av tragedien.

Hovedavsløringen rundt hvordan tragedien kunne skje, var at myndighetene bøyde av for krav fra industrien om å få bygge med glassfasader og lette platekledninger. Disse har ikke brannmotstand, så krav om brannmotstand som fasader var basert på i over hundre år ble fjernet. Inntil da hadde yttervegger i mur, tømmer, betong, stål og små vinduer opprett­holdt brannmotstand mellom brannceller.

Tragedien utgjorde det største tapet av menneskeliv i en brann på britisk jord siden andre verdenskrig.

Kilde: NTB, Brennaktuelt

Powered by Labrador CMS