Brannen endte med 10 døde og 15 skadde, deriblant seks brannkonstabler. Alle de omkomne bodde i 8. og 9. etasje.

Årsaken til brannen er det for tidlig å si noe om ennå, men allerede mens flammene herjet fokuserte de spanske mediene sterkt på hvordan den kunne spre seg i en så vanvittig hastighet.

Bygningene i bydelen Campanar besto av to blokker atskilt av et tårn med en panoramaheis. Bygningen der brannen startet har 14 etasjer og naboblokka har 12.

Flere eksperter sammenliknet brannen med tragedien i Grenfell Tower i juni 2017 da 72 personer døde i London. Ved renovering av Grenfell skal det ha blitt brukt fasadekledning med brennbar kjerne.

Polyuretan eller steinull

Avisen El País har intervjuet Ivan Cabrera, rektor ved arkitekturfakultet ved Valencias Polytekniske Universitet. Han går så langt som å si at det som har skjedd er en nøyaktig kopi av det som skjedde i London for seks år siden.

- Det som virkelig har implikasjoner for spredningen av brannen, er ikke bare typen materiale på fasaden, men også måten det er blitt plassert på, sier Cabrera.

Fasadekledningen besto av det som på engelsk heter «composite panels», en slags sandwichkonstruksjon med en isolasjonskjerne mellom to plater som kan være laget av plast eller metall. I dette tilfellet var det aluminiumsplater med et brennbart syntetisk stoff på innsiden.

– Dette er aluminiumsplater med et svært brennbart syntetisk isolasjonsmateriale. Disse skummaterialene har veldig gode egenskaper mot varme og kulde, men er veldig brennbare.

En ingeniør som undersøkte bygningen for noen år siden, Esther Puchades, skrev ifølge El País i sin rapport at fasaden inneholdt polyuretan. Ifølge brannredning.no avgir polyuretan mindre røyk enn for eksempel isopor, men røyken er til gjengjeld svært giftig. Det utvikles både blåsyregass og Nox.

Da Puchades ble spurt av spansk presse etter brannen sa hun at hun ikke kan garantere at  polyuretan ble brukt. En arkitektforening i Valencia sier i en pressemelding at isoleringsstoffet mellom aluminiumsplatene i den nå forkullede bygningen er en type steinull.

Endrede regler

Composite-platene var populære i bruk til fasader i Spania det første tiåret av dette århundret. De benyttes fortsatt, men i dag tilsettes den indre kjernen forskjellige mineralstoffer som skal gjøre den mer brannsikker. 

Reglene for bruk av disse fasadeplatene er også endret siden bygningen i Valencia ble satt opp i 2008. Spania fikk en ny teknisk bygningslov i 2006, men bygg som allerede hadde fått byggetillatelse ble ikke omfattet av denne. Etter Grenfell Tower-brannen i 2017 ble det innført restriksjoner på brennbare materialer også i Spania.

Man vet også at bygningen hadde en ventilert fasade, et luftsjikt mellom isolasjonen og fasadekledningen. Dette skal ha bidratt til den raske spredningen sammen med en ekstremt tørr og kraftig sønnavind som slo inn i brannen.

Videre peker ekspertene på at det ikke var laget brannskiller verken horisontalt mellom etasjene eller vertikalt mellom naboleilighetene.

- I dag ville ikke en slik bygning kunne blitt satt opp, uttaler Roger Sauquet, professor ved den tekniske høyskolen for arkitektur i Vallès i Catalonia, til avisen El Diario.

- Dagens krav sier at elementene skal være så lite brennbare som mulig, det skal være effektive brannmurer og en brannmotstand som gir tid til evakuering, sier han.

Spredte seg ekstremt fort

Basert på spanske mediers beretninger om den fatale brannen i Valencia sist torsdag, følger en kronologisk beskrivelse av hendelsene:

Den første meldingen om brann kom inn til 112-sentralen i Valencia klokken 17.35. Kvinnen som varslet hadde stått på balkongen sin i en nabobygning og observert flammer i en leilighet i sjuende etasje.

Allerede tre minutter etter at de første flammene ble sett, hadde brannen spredd seg til leiligheten under. Da brannmannskapene kom etter et kvarter hadde brannen vokst videre vertikalt, i et eksplosivt tempo. Før halvtimen var gått sto alle leilighetene ned til gateplan i brann, og bygningsdeler hadde begynt å falle ned. Ett kvarter senere sto hele den ene blokken i lys lue og hadde begynt å spre seg via heistårnet til nabobygningen.

Den tragiske blokkbrannen i Valencia sist torsdag har preget de spanske mediene den siste uken.

Nå sto flammene tydelig ut fra store deler av 12-etasjersblokka også. Én time etter første meldingen til brannvesenet var fasadene på begge blokkene dekket av flammer.

Klokken sju kunne tilskuerne nede på bakken observere to mennesker på en av balkongene høyt oppe i etasjene. Disse to ble hentet ned i av brannbilstigene mens det ble sprutet vann både på beboerne og brannkonstablene for å holde temperaturen så lav som mulig.

Klokken 20.11 ble sikkerhetssonen utvidet rundt bygningene. Den høye temperaturen og faren for at bygningene skulle kollapse gjorde det umulig for brannmannskapene å jobbe på innsiden av bygningskomplekset.

På morgenen fredag sto bygningene der som forkullede skjelett. Først klokken 14 dagen etter kunne brann- og redningstjenesten gjøre en indre inspeksjon av komplekset. De har så langt funnet 10 døde. Det var ingenting igjen av de 138 leilighetene der det til sammen bodde rundt 450 mennesker.