Undersøkelsen er utført av RISE på oppdrag for Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som er Sveriges svar på DSB.
Forskriftskrav
I Norge er det i forskrift om brannforebygging at kravet finnes om at det skal monteres minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. I veiledningsteksten til forskriften står det at styrken på alarmen bør være på minst være 60 dB inne på hvert rom med lukkede dører.
Ha tilstrekkelig med røykvarslere
For å være på den sikre siden, så bør man montere mer enn en røykvarsler i hver etasje i huset sitt. Blant annet er det anbefalt å ha røykvarslere på alle soverom – inklusive barnerommene hvor ofte eldre TV-apparater og gamle mobiler havner. Røykvarslerne bør også seriekobles slik at man får raskt får varsel uansett hvor i huset det har tatt fyr
Risikogrupper
Undersøkelsen til RISE Fire Research viste at signalet fra røykvarslere er effektivt i forhold til å vekke opp de fleste voksne. Har man drukket alkohol eller går på for eksempel sovemedisiner, så kan det imidlertid hende at man ikke hører signalet. Det høyfrekvente signalet er heller ikke alltid effektivt i forhold til å vekke opp små barn eller eldre mennesker som hører dårligere enn normalt. RISE peker på at mange eldre mennesker med nedsatt hørsel ikke vet at de ikke kommer til å høre røykvarsleren når den løser seg ut fordi de for eksempel alltid hører ringeklokken som er lavere enn røykvarslersignalet. Men de vil få problemer med høyfrekvente lyder som det er i røykvarsleren.
Alternative alarmer
Tester har vist at alternative alarmmetoder som for eksempel talemeldinger kan være mer effektivt enn lydsignaler. Spesielt gjelder dette for barn fra 5 til 12 år. De våkner lettere om de hører mor sin stemme enn det tradisjonelle røykvarslersignalet. For de som hører dårlig kan det være en ide å montere utstyr som lager vibrasjoner i pute eller madrass som vekker dem når røykvarsleren løser seg ut. Også strobelys eller blinkende lys har vært forsøkt. Dette har også gitt god effekt i enkelte situasjoner. Men det bør imidlertid kombineres med andre type varsler.
Også lydstyrke og lengde på signalet er av betydning for om man våkner opp eller ikke når røykvarsleren har løst seg ut.
Seriekobling lurt
RISE Fire Research anbefaler også at man seriekobler røykvarslerne, slik at man får tidlig varsel uansett hvor i huset det brenner. Om man sover med åpen dør inn til soverommet, så vil man raskere høre lydsignalet fra røykvarsleren. Men på den annen side så vil åpne dører føre til at røyken sprer seg fortere inn til soverommet. Av denne grunn så bør dørene derfor være lukket.
RISE skriver også at produsentene i større grad enn i dag bør opplyse om at enkelte grupper i befolkningen vil kunne ha problemer med å våkne av røykvarslersignalet.
Hva skal man se etter?
Når man skal kjøpe røykvarsler er det derfor viktig å undersøke at den tilfredsstiller kravet til lyd og at signalet er høyfrekvent. Røykvarsleren skal også være CE-merket, og merket med enten NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. Da tilfredsstiller den de offentlige kravene som finnes i forskrift om brannforebygging.