IØBR stengte forskriftsmessig av området. – Det kan være spenninger på utsiden av batteriene, og det var barn som lekte på området. Dette er ikke bra, sier Manger.

Leietaker på eiendommen er Scanfreight AS, som også har vakthold. Hydrovolt i Fredrikstad skal stå for selve opprydningen og resirkuleringen av batteriene.

Økt beredskap

Fra begynnelsen av mai innførte IØBR døgn-kasernering, det vil si at fire brannkonstabler bor på stasjonen og er klare til å rykke ut hvis det skulle skje noe på området. 

– Vi har økt beredskap hele perioden fram til alle batteriene er fjernet. Brannstasjonen ligger bare 150 meter fra tomten. Tiden er en viktig faktor for å få kontroll på et branntilløp, sier Manger.

– Sannsynligheten for brann i elbilbatterilageret er moderat, men en eventuell brann vil ha meget store konsekvenser. Alle tiltak som er iverksatt har som mål å redusere risiko for brann og forurensing.

IØBR gjennomførte flere øvelser før arbeidet med fjerning av batteriene startet. Her en simuleres nedkjøling av batteri i vannkar. (Foto: IØBR)

– Vi har tatt høyde for mange scenarier, inkludert brann i batteri, sier kommunikasjonssjef Amanda Gran i Hydrovolt. 

Batterier vil produsere egen oksygen om de begynner å brenne. De brenner under vann, noe som vil gjøre slukningsarbeidet vanskelig.

– Hvis det oppstår brann i et batteri vil vi dumpe det i ett av fire vannkar vi har stående på stedet. Dette er den beste måten å få kontroll over en batteribrann på, sier Gran.

IØBR har i tillegg plassert en spesialcontainer på tomten. Den er designer for å senke en brennende elbil i vann, der får de plass til noen batterier om de skulle begynne å brenne.

Området er brannsikret, og det skal branngater i batteristabelen mens arbeidet pågår. I tillegg er det gravd en vel én meter høy voll rundt batterihaugen som vil lede vann til anlagte oppsamlingsdammer.

– Etter en eventuell nedkjølings- eller slukkeoperasjon er dette å betrakte som forurenset vann. Det må absolutt ikke komme ut i drikkevann, men vi kan hente det opp fra deponiene og bruke det om igjen, forteller Manger.

Situasjonen har medført mye aktivitet for et lite brannvesen. IØBR har laget en beredskapsplan i samarbeid med kommunen, DSB IUA Østfold Øst 110 og nabobrannvesen.

– Vi har satt opp ulike scenarier, og vi har laget en tiltaks- og evakueringsplan for verst tenkelige utfall. Dessuten har vi hatt øvelser i forkant og underveis, sier Manger.

– Mens behandlingen og flyttingen av batteriene pågår har vi daglig kontakt med aktørene, og diskuterer momenter rundt sikkerhet. Vi har også kontakt med publikum.

Batteriene blir ustabile

I Spydeberg har Hydrovolt satt opp en midlertidig operasjon, tilsvarende det de har ved fabrikken i Fredrikstad. Batteriene hentes ut fra «batteriberget» med truck, ett og ett av gangen. Det kjøres så inn i teltet de har satt opp for diagnose. Stabile batterier kategoriseres grønt, og kan transporteres. Ustabile kategoriseres rødt, de må lades ut før de kan sendes videre.

Ustabilt batteri med vannskade. Alle batteriene kontrolleres på stedet før de fraktes til Fredrikstad for gjenvinning. (Foto: Hydrovolt)

– Inne i teltet inspiserer vi transportkassen som batteriet er pakket i visuelt, før vi åpner den og tar en visuell sjekk av batteriet. Deretter sjekker vi temperatur med IR-kamera for eventuell varmgang. Vi måler batteriet for isolasjonsfeil flere steder, før vi til slutt kobler til et bildiagnosesystem for å lese ut eventuelle feilkoder som er lagret i batteriets interne system (BMS) , forteller Gran.

– Batterier med avvik flyttes til vår utladekontainer på stedet, der de lades ut, kortsluttes og så pakkes for transport. Etter utladning er også disse batteriene trygge for transport.

Transporten til Fredrikstad følger retningslinjene for ADR-transport og utføres av et transportselskap som har lang erfaring med transport av farlig gods, inkludert batterier.

Potensiell miljøkatastrofe

Brannvesenet har gjort mye for å redusere risikoen for at de skal begynne å brenne – men konsekvensene av en eventuell brann kan man ikke fjerne.

– Hvis det begynner å brenne, vil det utvikle HF-gass (hydrogenfluorid) , som har svært høy toksisitet og kan føre til alvorlig forgiftning. Kommer denne gassen i kontakt med vann oppstår det flussyre, som kan gi dyptgående etseskader og risiko for livstruende forgiftning, forteller brannsjefen.

Nedre flomvern mot bekk. (Foto: IØBR)

Batteriene ble tilbakekalt i 2021 fordi en feil i batteriene kunne forårsake brann. Da lagringen ble kjent, uttalte importøren av Opel i Norge, Bertel O. Steen, at de var veldig overrasket over at disse batteriene ikke var fraktet ut av landet for lengst.

Det har vært en diskusjon om hvorvidt gamle bilbatterier skal kategoriseres som mulig salgbart produkt eller som avfall. Brukte batterier kan ha en restspenning og bli solgt som et produkt, for eksempel til powerbank. I dette tilfellet er det snakk om batterier som er tilbakekalt på grunn av en feil som gir brannfare – disse ville ikke kunne omsettes.

Andelen elbiler i Norge vokser, således vil antall kasserte elbilbatterier øke raskt. En bilimportør har et lovpålagt produktansvar på vegne av bilprodusenten, det betyr ansvar i hele produktets levetid, også etter at det er blitt avfall. Men hvis batteriene leases, blir det mer uklart. To virksomheter er i politiets søkelys og er siktet i saken. Brennaktuelt erfarer at dette er LG Korea som eier batteriene, og Scanfreight som leier området og står for lagringen. Det er å håpe at etterforskning og eventuell rettssak gir klarere retningslinjer om ansvar og metode for håndtering av brukte bilbatterier.

– Dette er en tentativ miljøkatastrofe. Selv om sannsynligheten for at batteriene skal brenne er moderat, er konsekvensene så alvorlige at jeg håper vi aldri ser noe tilsvarende igjen, sier Manger.