NFSD (Nordic Fire & Safety Days) arrangeres annethvert år. I år var det 136 deltagere fra 13 land som samlet seg i Lund, årets vertskapsby. Sverige var naturlig nok sterkest representert med 44, mens Norge var en god nummer to med 38 deltagere.
Pauser er viktige
Det sosiale aspektet er også en viktig del av arrangementet. I pausene diskuteres det ivrig om erfaringer og mulige løsninger.
– Vi jobber for nettverking, det er bra at folk kan komme sammen og prate. Og vi skal ha det gøy, jeg er overbevist om da frigjøres kreativiteten i folk, sier Dederichs.
Konferansen fokuserte på risiko- og brannforskning i Norden. Bidrag er kommet fra mange land, med abstrakter om forskning og utvikling, og innovative løsninger, prosesser og metoder i byggeprosjekter. Årets keynotes og paneldiskusjoner handlet om redningstjenester og beredskap.
NFSD følger opp utfordringer med hensyn til sikkerhet knyttet til aspekter av energi, biomaterialer, brann og samt menneskelig atferd og risikohåndtering. Beredskap var et viktig tema på årets konferanse, og flere av foredragene handlet om brannvern i forhold til batterilagringssytemer (BESS).
– Vi vil være aktuelle og følger med på trender. Nå er klimaproblematikken dominerende. Endring til grønn energi gir endringer i teknologi og materialer. Det er en utfordring hvis man ikke vet hva som brenner – noe som er essensielt for å kunne anslå brannforløpet, sier Dederichs.
Bygninger blir mer komplekse. Biologiske materialer har et annet brannforløp, BESS gir helt nye problemstillinger – noe som har en konsekvens ikke minst for beredskap.
– Det er en rivende utvikling av grønne bygg med automatiserte elektroniske systemer, de har solceller på taket og batterilagring i kjelleren. Brannvern må være en del av utviklingen, utviklingen gjør at både utbyggere og brannkorps trenger ny kunnskap. Vi kan ikke bare gjøre noe, vi må tenke også, sier Dederichs.
En annen problemstilling som ble løftet frem både i keynotes og foredrag var sosial bosetting. Kommunale boliger er gjerne oppført på et stramt budsjett. I mange land ser man også at det etableres provisoriske boliger i næringslokaler for arbeidsinnvandring. I begge tilfeller er det ofte mangelfullt med brannslukningstiltak og rømningsveier.
Nordisk nettverking
Det hele begynte da Anne Dederichs var lektor ved Danmarks tekniske høyskole og forsker ved RISE. «Branndagen» var et vellykket arrangement som sporet til økt innsats på området. Første NFSD-konferansen ble holdt i København i 2015. Det var mye konstruktiv prat i pausene, og frøet til et nettverk for mer organisert erfaringsutveksling var sådd.
– Suksessen til arrangementet ble brukt som modell for å utvide samarbeidet til et bredere nettverk som ble presentert i prosjektet The Nordic Fire and Safety Network Focus on Energy (NFSNergy), som ble finansiert i 2020 av Nordic Energy Research, forteller hun.
Nettverket NFSN – Nordic Fire and Safety Network – samler tverrfaglige team som jobber med viktige energirelaterte initiativer som fremmer:
- brannsikkerhet i nye bioenergisystemer,
- energilagringssystemer i grønne bygninger,
- forbedret digitalisering gjennom BIM i bygg og anlegg
- brannsikkerhet til nye energibærere i grønne transportsystemer
– Målsettingen med NFSN er å samle kunnskap om brannvern i Norden. Vi bygger bro mellom nordiske aktører og også over til de som skal anvende kunnskapen, sier Anne Dederichs. (Foto: RISE/SN)
– De nordiske landene har spisskompetanse på ulike områder. Alene er de små, men samlet kan de vise opp både bredde og tyngde. Da får man mer gjennomslag både i Norden og i Europa, sier Dederichs.
NFSN drives i regi av RISE (Sveriges forskningsinstitutter) i samarbeid med en rekke universiteter i Norden. Norge er representert med NTNU og Sintef, samt Universitetet i Stavanger og Høgskulen på Vestlandet (Haugesund). Nettverksarbeidet støttes av Nordisk Energiforskning, som nå har innvilget nye 2,2 millioner kroner. Dette skal fordels på 15 partnere (Brannforsk er nettopp kommet med). Dederichs har en ambisjon om av arbeidet de gjør vil bidra til at samfunnet blir mer brannsikkert.
– Ofte skjer mye rett i etterkant av store ulykker. Gjennom nettverket håper vi å kunne påvirke myndighetene, slik at det skjer mer i forkant.
Kompetansebygging
Konferansen går over to intense dager, men det er behov for de gode samtalene også gjennom de to årene i mellom. Dermed ble NFSN etablert, i dag er det i praksis slik at det er nettverket som arrangerer konferansen.
NFSN tilbyr ulike utdanningsmuligheter knyttet til brannsikkerhet og risikostyring. I tillegg til å organisere NFSD, organiserer nettverket utveksling av doktorgradsstudenter og forskere. På konferansen var det 20 studenter; deres deltagelse er en del av sommerskole for doktorgrads-studenter.
NFSN tilbyr også workshops samt fire webinarer årlig.
Neste NFSD-konferanse vil bli holdt i Øresundsregionen i august 2026.